Consument heeft geen probleem met vegaburger

Beyond Meat burger_pixabay

Foto: Pixabay

Wat is de juiste benaming voor vleesvervangers? Mag een plantaardige vervanging voor een hamburger een vegaburger worden genoemd? Op 19 oktober stemt het Europees Parlement over een verbod op benamingen als vegaworst of vegaburger omdat deze misleidend zouden zijn. Hoe denken consumenten hierover? Radar vroeg het aan hun testpanel. 

Het testpanel van Radar bestaat uit ruim 22.000 leden. 96 procent van hen heeft geen problemen met benamingen als vegaworst. Zij begrijpen dat er geen vlees in zit, maar dat het om een vegetarische variant gaat. De vegabenaming maakt het volgens sommige leden makkelijker om deze producten te vinden. Er zijn consumenten die er bewust voor kiezen om geen vlees te eten vanwege het klimaat of dierenwelzijn, maar zij kiezen dan wel voor een product dat op vlees lijkt.

Vlees is vlees

Een meerderheid van tweederde is tegen een verbod. Zij vinden de benamingen duidelijk. De vleesindustrie denkt daar anders over. Vlees is vlees. Op Europees niveau starten zij daarom de campagne 'ceci n’est pas un steak’ en spreekt van culturele kaping. Jean-Pierre Fleury, voorzitter van de Copa-Cogeca werkgroep voor rundvlees: “Bepaalde marketingbureaus gebruiken deze benamingen met opzet om de consument in verwarring te brengen. Deze gelooft nu dat het vervangen van het ene product door een ander product geen invloed heeft op de voedingsinname.”

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Meatless Farm start crowdfunding

Meatless Farm start crowdfunding

Meatless Farm start een crowdfunding. Onder de noemer ‘verdeelt de M...F... taart' geeft de producent van vleesvangers consumenten een kans om aandelen te kopen. Het bedrijf geeft voor het eerst aandelen uit voor individuele beleggers. Dit gebeurt via het crowdfunding platform Crowdcube.

Meatless Farm opent productielocatie in Nederland

Meatless Farm opent productielocatie in Nederland

Meatless Farm opent een nieuwe productielocatie in Nederland. Hiervoor gebruikt de Britse producent van vleesvervangers de productielocatie van Van Loon Group in Almere. Hiermee verhoogt Meatless Farm de productiecapaciteit met 25 procent.

Samenwerking Unilever en Enough

Samenwerking Unilever en Enough

Unilever en De Vegetarische Slager gaan samenwerken met foodtechbedrijf ENOUGH (voormalig 3F BIO). Gezamelijk willen de bedrijven nieuwe plantaardige vleesproducten ontwikkelen en produceren.