Consumenten kunnen geld besparen met minder voedselverspilling

verspilling-voedselverspilling-pixabay

Foto: Pixabay

Door de inflatie stijgen de prijzen van voedsel. “Consumenten kunnen gemiddeld 120 euro besparen door minder voedsel weg te gooien”, aldus Cees Elemans, sector specialist Food bij ING Sector Banking.

“De voedselboodschappen worden elke maand flink duurder, momenteel 11,2 procent hoger dan in juni 2021. Terwijl de consumentenprijsinflatie blijft steken op 8,6 procent. De consument verspilt thuis nog steeds jaarlijks zo’n 34 kilo aan voedsel. Met name brood, groente/ fruit en zuivel. Minder voedselverspilling levert de consument jaarlijks 120 euro in de portemonnee op volgens het Voedingscentrum.

Voedselprijsontwikkeling

De Nederlandse consument is voor de voedselprijsontwikkeling sterk afhankelijk van wat er in de wereld gebeurt. Wereldwijd lopen de grondstofprijzen voor voedsel steeds verder op. Hoewel de voedingssector aanvankelijk moeite had om de hogere inkoopkosten door te belasten aan de supermarkten, is er vanaf april sprake van een inhaalslag. De CBS-voedselprijsinflatie stijgt harder dan die van de consumentenprijzen.

De stijgende voedselprijzen ziet de consument vooral de laatste vier maanden terug in het schap. De dure voedselboodschappen zijn een extra stimulans om de voedselverspilling aan te pakken. Voedsel is geen wegwerpproduct.

Consument is aan zet

Elke schakel in de voedselketen draagt bij aan het tegengaan van voedselverspilling, van boer tot bord. Maar bij de consument thuis vindt de grootste voedselverspilling plaats.

De vraag is hoe voedselverspilling aangepakt kan worden. Consumenten kunnen bijvoorbeeld nog scherper hun voedselboodschappen inkopen qua hoeveelheden en houdbaarheidsdatum. Of bewuster zijn in de aankoop van verse producten die kwetsbaarder zijn zoals brood en groente of fruit. Daarnaast kan maaltijdplanning uitkomst bieden door gekochte producten meerdere dagen achter elkaar in maaltijden te verwerken. Maaltijdboxen als HelloFresh en Marley Spoon werken bijvoorbeeld op deze manier.

De consument kan dus op verschillende manieren voedselverspilling tegengaan. Op welke wijze dat ook gebeurt, minder voedsel weggooien levert structureel geld op en heeft een positief effect op het milieu.”

Geen nieuws meer missen van EVMI? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste nieuws over de voedingsmiddelenindustrie.

Inschrijven Nieuwsbrief
Lees ook
Albert Heijn start met AH Overblijvers om 4,5 miljoen kilo voedsel te besparen

Albert Heijn start met AH Overblijvers om 4,5 miljoen kilo voedsel te besparen

Albert Heijn start vanaf 5 september met AH Overblijvens-pakketten. Overblijvers zijn producten die aan het eind van de dag overblijven en een naderende houdbaarheidsdatum hebben of uit het assortiment gaan. Klanten van Albert Heijn kunnen deze pakketten via de app kopen.

Landelijke ZERO Food Waste Challenge van HAS Hogeschool van start

Landelijke ZERO Food Waste Challenge van HAS Hogeschool van start

De eerste landelijke ZERO Food Waste Challenge van HAS Hogeschool gaat 13 september van start. Het doel van de challenge is zoveel mogelijk hbo-studenten door heel Nederland bewustmaken van de hoeveelheid voedsel dat nodeloos verspild wordt in scholen, instellingen en in de voedingsindustrie.

Inflatie ligt boven 10 procent

Inflatie ligt boven 10 procent

Voor het eerst sinds september 1975 ligt de inflatie boven de 10 procent. Afgelopen maand steeg deze naar 10,3 procent ten opzichte van juli 2021. Deze stijging wijt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met name aan de prijsontwikkelingen van energie en woninghuur.