Consumenten verspillen twee keer zo veel voedsel als gedacht

verspilling-voedselverspilling-pixabay

De wereldwijde verspilling van voedsel door consumenten is mogelijk twee keer zo groot als tot nu toe werd aangenomen. Dat berekenen onderzoekers van Wageningen Economic Research. Breed gebruikte schattingen houden geen rekening met de effecten van rijkdom op het gedrag van de consument en rijke consumenten verspillen meer voedsel.

Organisaties als de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) nemen aan dat tenminste een derde van het geproduceerde voedsel wordt verspild. Het aandeel van consumenten daarin verschilt per land, maar zou op basis van de schatting van de FAO wereldwijd op 8% uitkomen. Volgens een van de meest geciteerde schattingen zouden consumenten in 2005 zo’n 214 kilocalorieën per persoon per dag hebben verspild. Grove onderschattingen, zo beweren de Wageningse onderzoekers. Zij komen met een nieuwe rekenmethode waar schokkende resultaten uit komen: in 2005 verspilden consumenten geen 214 Kcal per persoon per dag, maar wel 527. Het aandeel van de consument in het totale voedselverlies komt daarmee uit op 19%.

Welvaart en voedselverspilling

De onderzoekers kwamen tot hun cijfers door het voedselaanbod (berekend door de FAO) af te zetten tegen de dagelijkse energiebehoefte van de populatie om het lichaamsgewicht en niveau van fysieke activiteit (PAL) op hetzelfde pijl te houden. Het verschil daartussen beschouwen ze als verspild voedsel. Uniek aan de Wageningse studie is dat wordt onderzocht welke invloed welvaart heeft op voedselverspilling. Zo ontdekten ze dat zodra de consumentenwelvaart een bestedingsdrempel van ongeveer 6,70 dollar per persoon per dag bereikt, voedselverspilling bij consumenten begint te ontstaan. Bij een stijgende welvaart neemt de verspilling snel toe, tot die afvlakt bij de hoogste welvaartsniveaus. Zelfs opkomende economieën lopen dus al een risico op een snelle toename van hun voedselverspilling.

Lees ook
Geen verwarring meer over de houdbaarheid

Geen verwarring meer over de houdbaarheid

Nooit meer verwarring tussen ‘houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’ en daardoor de helft minder voedselverspilling. Dat is het doel van een nieuw anti-verspillingspact dat is ondertekend door meer dan 40 bedrijven in Frankrijk. Initiatiefnemer Too Good To Go wist onder meer grootmachten als Nestlé, Danone en Intermarché over de streep te trekken.

Amerikaans huishouden gooit een derde van het voedsel weg

Amerikaans huishouden gooit een derde van het voedsel weg

Een Amerikaans huishouden gooit gemiddeld een derde van het voedsel ongegeten in de vuilnisbak. Economen schatten de waarde van dit verspilde voedsel op $240 miljard per jaar. Dat kost de bijna 128,6 miljoen Amerikaanse huishoudens ongeveer $1.866 per jaar. Hoe hoger het inkomen, hoe meer voedsel een huishouden verspild. Dat geldt ook voor huishoudens...

Too Good To Go ontvangt B Corp certificaat

Too Good To Go ontvangt B Corp certificaat

Too Good To Go heeft het duurzaamheidscertificaat B Corp gekregen. Alle veertien landen waar de app tegen voedselverspilling actief is, waaronder de Nederlandse vestiging in Amsterdam, doorliepen het certificeringsproces. Daarnaast wil Too Good To Go de activiteiten uitbreiden naar de Verenigde Staten.