Consumenten verspillen twee keer zo veel voedsel als gedacht

verspilling-voedselverspilling-pixabay

De wereldwijde verspilling van voedsel door consumenten is mogelijk twee keer zo groot als tot nu toe werd aangenomen. Dat berekenen onderzoekers van Wageningen Economic Research. Breed gebruikte schattingen houden geen rekening met de effecten van rijkdom op het gedrag van de consument en rijke consumenten verspillen meer voedsel.

Organisaties als de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) nemen aan dat tenminste een derde van het geproduceerde voedsel wordt verspild. Het aandeel van consumenten daarin verschilt per land, maar zou op basis van de schatting van de FAO wereldwijd op 8% uitkomen. Volgens een van de meest geciteerde schattingen zouden consumenten in 2005 zo’n 214 kilocalorieën per persoon per dag hebben verspild. Grove onderschattingen, zo beweren de Wageningse onderzoekers. Zij komen met een nieuwe rekenmethode waar schokkende resultaten uit komen: in 2005 verspilden consumenten geen 214 Kcal per persoon per dag, maar wel 527. Het aandeel van de consument in het totale voedselverlies komt daarmee uit op 19%.

Welvaart en voedselverspilling

De onderzoekers kwamen tot hun cijfers door het voedselaanbod (berekend door de FAO) af te zetten tegen de dagelijkse energiebehoefte van de populatie om het lichaamsgewicht en niveau van fysieke activiteit (PAL) op hetzelfde pijl te houden. Het verschil daartussen beschouwen ze als verspild voedsel. Uniek aan de Wageningse studie is dat wordt onderzocht welke invloed welvaart heeft op voedselverspilling. Zo ontdekten ze dat zodra de consumentenwelvaart een bestedingsdrempel van ongeveer 6,70 dollar per persoon per dag bereikt, voedselverspilling bij consumenten begint te ontstaan. Bij een stijgende welvaart neemt de verspilling snel toe, tot die afvlakt bij de hoogste welvaartsniveaus. Zelfs opkomende economieën lopen dus al een risico op een snelle toename van hun voedselverspilling.

Lees ook
Bladgroenten "met kluit" verkrijgbaar bij Marqt

Bladgroenten "met kluit" verkrijgbaar bij Marqt

Vanaf deze week verkoopt supermarktketen Marqt bladgroenten met kluit, zegt het bedrijf in een persbericht. De groenten zijn milieuvriendelijk geteeld en blijven langer vers.  Marqt laat de groenten telen in een kassysteem van Urban Ponics uit Venlo. Dat bedrijf heeft een kas ontwikkeld die urban farming met aeroponics mixt,...

Avocado’s krijgen een anti-voedselverspilling-laagje

Avocado’s krijgen een anti-voedselverspilling-laagje

Met een nieuwe technologie hoopt Nature’s Pride – de grootste avocado-handelaar van Nederland – zijn avocado’s langer houdbaar te maken en zo voedselverspilling terug te dringen. De avocado’s in kwestie worden bespoten met Apeel: een beschermend laagje dat is gemaakt van plant-eigen materialen. Door de waterafstotende...

‘Food sector loopt decennia achter in technologische innovatie’

‘Food sector loopt decennia achter in technologische innovatie’

Big data, blockchain, geavanceerde robotica en kunstmatige intelligentie; allemaal innovaties die hele branches veranderen. Maar de voedselsector blijft ver achter, stelt een rapport van het World Economic Forum. En dat terwijl die sector juist met wereldwijde problemen kampt die zulke nieuwe systemen zouden kunnen oplossen. “Wereldwijde voedselsystemen...