Consumenten verspillen twee keer zo veel voedsel als gedacht

verspilling-voedselverspilling-pixabay

De wereldwijde verspilling van voedsel door consumenten is mogelijk twee keer zo groot als tot nu toe werd aangenomen. Dat berekenen onderzoekers van Wageningen Economic Research. Breed gebruikte schattingen houden geen rekening met de effecten van rijkdom op het gedrag van de consument en rijke consumenten verspillen meer voedsel.

Organisaties als de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) nemen aan dat tenminste een derde van het geproduceerde voedsel wordt verspild. Het aandeel van consumenten daarin verschilt per land, maar zou op basis van de schatting van de FAO wereldwijd op 8% uitkomen. Volgens een van de meest geciteerde schattingen zouden consumenten in 2005 zo’n 214 kilocalorieën per persoon per dag hebben verspild. Grove onderschattingen, zo beweren de Wageningse onderzoekers. Zij komen met een nieuwe rekenmethode waar schokkende resultaten uit komen: in 2005 verspilden consumenten geen 214 Kcal per persoon per dag, maar wel 527. Het aandeel van de consument in het totale voedselverlies komt daarmee uit op 19%.

Welvaart en voedselverspilling

De onderzoekers kwamen tot hun cijfers door het voedselaanbod (berekend door de FAO) af te zetten tegen de dagelijkse energiebehoefte van de populatie om het lichaamsgewicht en niveau van fysieke activiteit (PAL) op hetzelfde pijl te houden. Het verschil daartussen beschouwen ze als verspild voedsel. Uniek aan de Wageningse studie is dat wordt onderzocht welke invloed welvaart heeft op voedselverspilling. Zo ontdekten ze dat zodra de consumentenwelvaart een bestedingsdrempel van ongeveer 6,70 dollar per persoon per dag bereikt, voedselverspilling bij consumenten begint te ontstaan. Bij een stijgende welvaart neemt de verspilling snel toe, tot die afvlakt bij de hoogste welvaartsniveaus. Zelfs opkomende economieën lopen dus al een risico op een snelle toename van hun voedselverspilling.

Lees ook
Albert Heijns Instock gaat zelfstandig verder

Albert Heijns Instock gaat zelfstandig verder

Het initiatief Instock van vier medewerkers van Albert Heijn, dat voedselverspilling op de kaart zet, gaat zelfstandig verder. De onderneming die vierenhalf jaar geleden begon met een pop-up restaurant waar werd gekookt met ‘afdankertjes’ is inmiddels uitgegroeid tot een succesvolle organisatie met drie volwaardige restaurants en een aantal...

EFSA publiceert versimpeld voedselveiligheidssysteem voor voedseldonatie

EFSA publiceert versimpeld voedselveiligheidssysteem voor voedseldonatie

De Europese autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft een nieuw, versimpeld managementsysteem voor voedselveiligheid ontwikkeld, met oog op voedseldonatie. Het terugdringen van voedselverspilling staat bij veel overheden en organisaties hoog op de agenda. Voedseldonatie neemt langzaam toe, zowel aan voedselbanken als aan andere organisaties die...

De Verspillingsfabriek krijgt Duurzame Dinsdag Prijs

De Verspillingsfabriek krijgt Duurzame Dinsdag Prijs

De Verspillingsfabriek won 4 september in Den Haag de Duurzame Dinsdag Prijs. De Duurzame Dinsdag Prijs is een sectoroverschrijdende prijs voor ideeën die betrekking hebben op een combinatie van de thema's: voedsel, mobiliteit, energie, techniek, sociale innovatie, groen of circulaire economie. Juryvoorzitter Maurits Groen: “De Verspillingsfabriek laat...