Consumentenbond: akkoord herformulering is gatenkaas

DEN HAAG - Het Akkoord Verbetering Productsamenstelling dat minister Schippers met de voedingsmiddelenindustrie heeft gemaakt over herformulering van producten is net gatenkaas. Dat stelt de Consumentenbond. "Alles moet nog ingevuld worden in werkgroepen", zegt directeur Bart Combée.

Donderdag tekende minister Schippers met onder meer FNLI en CBL het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, een overeenkomst over verlaging van de gehaltes aan zout, verzadigd vet en calorieën in producten. De Consumentenbond vindt het goed dat het akkoord zich richt op een ambitieus einddoel voor zoutreductie in 2020, maar mist concrete toezeggingen om dit te bereiken.

De Consumentenbond wijst erop dat Schippers in mei 2013 de Tweede Kamer al concrete normen en een concreet tijdspad voor zoutreductie beloofde. "Het akkoord is bovendien niet met bedrijven gesloten, maar met brancheorganisaties, die bedrijven dan moeten bewegen om aan de slag te gaan. De geschiedenis leert ons dat dit zelden werkt. Niet voor niets pleiten wij al jaren voor wetgeving, vrijblijvende zelfregulering heeft tot nu toe weinig tot niets opgeleverd."

De Consumentenbond meent bovendien dat bij de methode waarbij bedrijven zelf gegevens zelf aanleveren aan het RIVM het gevaar bestaat dat alleen de verbeteringen worden aangeleverd en niet de verslechteringen die ook nog steeds plaatsvinden.

Lees ook: