Consumentenbond: boetes NVWA moeten omhoog

4 september 2014

De boetes die de NVWA kan uitdelen, moeten fors omhoog. Daartoe pleitte de Consumentenbond woensdag 3 september in het rondetafelgesprek met leden van de commissie Economische Zaken van de Tweede Kamer over voedselveiligheid en toezicht op de vleessector.

Volgens de Consumentenbond zijn de boetes nog net zo laag als voor de grote voedselschandalen van de afgelopen jaren. De Consumentenbond pleit ervoor dat de boetes net zo substantieel worden als bij andere toezichthouders. Alleen dan zal er een afschrikwekkende werking van uitgaan, meent de bond.

"Het contrast met de boetes die andere toezichthouders kunnen uitdelen, is enorm. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) bijvoorbeeld kan het veelvuldige uitdelen van de 1050 euro die de NVWA maximaal voor een overtreding kan opleggen. Dit bedrag is absurd laag en een lachertje voor partijen die, soms moedwillig, de Warenwet overtreden", zegt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond in een persverklaring.

Zwarte lijst

Om het recht van consumenten op veilig voedsel en op eerlijke informatie daarover te kunnen garanderen, moet de NVWA voldoende middelen krijgen om de taken goed uit te kunnen voeren. De NVWA zou onafhankelijker moeten zijn van het ministerie van Economische Zaken. "Daarnaast moet de communicatie van de NVWA richting consumenten bij incidenten beter. Tenslotte zou de NVWA overtreders bij naam moeten noemen, zoals ook de AFM en de Autoriteit Consument en Markt doen, en op een zwarte lijst moeten zetten."

 

Lees ook:

Vleessector toch welkom bij gesprek Kamerleden (2 september 2014)

NVWA deelt 45 boetes uit rond etikettering (31 oktober 2013)

Hogere boetes op voedselfraude (15 maart 2013)

 

Altijd op de hoogte blijven?