Consumentenbond: Fabrikanten gebruiken veel meer suiker dan nodig

suiker

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat er grote verschillen zijn in de hoeveelheid toegevoegde suiker in vergelijkbare voedingsmiddelen. Zo stopt de ene fabrikant 7 suikerklontjes in zijn teriyaki woksaus en de ander maar 1,5. De Consumentenbond vindt dat veel fabrikanten een stuk minder scheutig kunnen zijn en wil dat de overheid de regie neemt in het verminderen van suiker. Daarom stuurt de organisatie een brief naar staatssecretaris Blokhuis.

Toegevoegde suiker

Voor het onderzoek stelde de Consumentenbond een fictief dagmenu samen van supermarktproducten die op het oog gezond lijken. Daarbij werd telkens gekeken naar de hoeveelheid suiker in soortgelijke producten. Daar bleken grote verschillen in te zitten. Zo zit in een beker Wienermelange van Aldi 10,5 gram suiker. Dat is 2,5 keer meer dan in een soortgelijk product van Jumbo. Een granenreep van Ravensbergen bevat 7 gram suiker, een vergelijkbare Bolletjereep 2 gram suiker. In de Fairtrade Woksaus Teriyaki zit 28 gram suiker per portie, ruim vier keer zoveel als in de Go-Tan Original Teriyaki saus.

De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert een maximum van 50 gram (vrouwen) tot 60 gram (mannen) vrije suikers per dag. Als consumenten het onderzochte dagmenu steeds de varianten met de minste suiker kiezen, dan zitten ze daar al boven met gemiddeld 67 gram aan toegevoegd suiker. Consumenten die de varianten met de meeste suiker kiezen, krijgen maar liefst 160 gram binnen. Dit staat gelijk aan 40 suikerklontjes.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: "Wij dringen, samen met het Diabetes Fonds, de Hartstichting en de Nierstichting, al sinds de start van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling in 2014 aan op sluitende afspraken om het gehalte suiker, zout en verzadigd vet in producten naar beneden te krijgen. Helaas constateerde het RIVM onlangs dat er nog steeds teveel suiker en zout in voeding zit. Er ligt een kraakhelder advies van de Commissie Criteria Productsamenstelling: de overheid moet zelf de normen voor verlaging van suiker, vet en zout opstellen. Wij pleiten ervoor dat de staatssecretaris dit advies overneemt."

Akkoord Verbetering Productsamenstelling

In 2014 sloten de overheid en de industrie het Akkoord Verbetering Productsamenstelling om de hoeveelheid suiker, verzadigd vet en zout in producten te verlagen. Volgens de Consumentenbond hebben tot nu toe alleen de groenteconserven- en de zuivelsector plannen ingediend om de gehaltes suiker in de producten omlaag te brengen. Een onafhankelijke wetenschappelijke adviescommissie beoordeelde deze plannen als ‘redelijk’, respectievelijk ‘matig ambitieus’.

De Consumentenbond: "Alle andere sectoren komen al sinds de start van het Akkoord weg met inactiviteit op het gebied van suiker of, zoals bij frisdranken, met een plan dat de verantwoordelijkheid naar consumenten verlegt. Die moeten anders gaan kiezen, in plaats van dat fabrikanten de hoeveelheid suiker verlagen."

Lees ook:

Lees ook
‘Gezonde’ chocolade wint in Nederland van andere zoetigheden

‘Gezonde’ chocolade wint in Nederland van andere zoetigheden

Nederlandse consumenten eten minder snoepgoed, maar wel meer chocolade. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van ABN Amro.Sinds 2005 is het aantal snoepwinkels in Nederland met een kwart afgenomen, van 379 toen naar 277 nu. In dezelfde periode daalde het vloeroppervlak van de snoepwinkels met een derde. Uit Noord-Brabant, Limburg en Gelderland...

Zoete praatjes

Zoete praatjes

In februari kwam het British Medical Journal met de resultaten van een metastudie naar de positieve en negatieve gevolgen van de inname van kunstmatige zoetstoffen. De conclusie, kort door de bocht: het is allemaal best ingewikkeld en we zien geen duidelijke effecten. Dat geldt overigens beide kanten op: geen meetbare gezondheidsschade,...

BEUC aan Europese Commissie: bescherm consumenten tegen acrylamide

BEUC aan Europese Commissie: bescherm consumenten tegen acrylamide

Tien consumentenorganisaties, waaronder de Nederlandse Consumentenbond, hebben onderzocht hoeveel acrylamide er in ons eten zit. Te veel, concluderen ze. De overkoepelende consumentenorganisatie BEUC adviseert bindende maxima en meer duidelijkheid naar consumenten. In de herfst van 2018 hebben tien consumentenorganisaties, verspreid over Europa, producten...