Consumentenbond: Fabrikanten gebruiken veel meer suiker dan nodig

suiker

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat er grote verschillen zijn in de hoeveelheid toegevoegde suiker in vergelijkbare voedingsmiddelen. Zo stopt de ene fabrikant 7 suikerklontjes in zijn teriyaki woksaus en de ander maar 1,5. De Consumentenbond vindt dat veel fabrikanten een stuk minder scheutig kunnen zijn en wil dat de overheid de regie neemt in het verminderen van suiker. Daarom stuurt de organisatie een brief naar staatssecretaris Blokhuis.

Toegevoegde suiker

Voor het onderzoek stelde de Consumentenbond een fictief dagmenu samen van supermarktproducten die op het oog gezond lijken. Daarbij werd telkens gekeken naar de hoeveelheid suiker in soortgelijke producten. Daar bleken grote verschillen in te zitten. Zo zit in een beker Wienermelange van Aldi 10,5 gram suiker. Dat is 2,5 keer meer dan in een soortgelijk product van Jumbo. Een granenreep van Ravensbergen bevat 7 gram suiker, een vergelijkbare Bolletjereep 2 gram suiker. In de Fairtrade Woksaus Teriyaki zit 28 gram suiker per portie, ruim vier keer zoveel als in de Go-Tan Original Teriyaki saus.

De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert een maximum van 50 gram (vrouwen) tot 60 gram (mannen) vrije suikers per dag. Als consumenten het onderzochte dagmenu steeds de varianten met de minste suiker kiezen, dan zitten ze daar al boven met gemiddeld 67 gram aan toegevoegd suiker. Consumenten die de varianten met de meeste suiker kiezen, krijgen maar liefst 160 gram binnen. Dit staat gelijk aan 40 suikerklontjes.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: "Wij dringen, samen met het Diabetes Fonds, de Hartstichting en de Nierstichting, al sinds de start van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling in 2014 aan op sluitende afspraken om het gehalte suiker, zout en verzadigd vet in producten naar beneden te krijgen. Helaas constateerde het RIVM onlangs dat er nog steeds teveel suiker en zout in voeding zit. Er ligt een kraakhelder advies van de Commissie Criteria Productsamenstelling: de overheid moet zelf de normen voor verlaging van suiker, vet en zout opstellen. Wij pleiten ervoor dat de staatssecretaris dit advies overneemt."

Akkoord Verbetering Productsamenstelling

In 2014 sloten de overheid en de industrie het Akkoord Verbetering Productsamenstelling om de hoeveelheid suiker, verzadigd vet en zout in producten te verlagen. Volgens de Consumentenbond hebben tot nu toe alleen de groenteconserven- en de zuivelsector plannen ingediend om de gehaltes suiker in de producten omlaag te brengen. Een onafhankelijke wetenschappelijke adviescommissie beoordeelde deze plannen als ‘redelijk’, respectievelijk ‘matig ambitieus’.

De Consumentenbond: "Alle andere sectoren komen al sinds de start van het Akkoord weg met inactiviteit op het gebied van suiker of, zoals bij frisdranken, met een plan dat de verantwoordelijkheid naar consumenten verlegt. Die moeten anders gaan kiezen, in plaats van dat fabrikanten de hoeveelheid suiker verlagen."

Lees ook:

Lees ook
Herformuleren suikerreductie: WUR ontwikkelde nieuwe tool

Herformuleren suikerreductie: WUR ontwikkelde nieuwe tool

In 2014 ondertekenden de rijksoverheid en enkele organisaties het Akkoord Verbetering Productsamenstelling met als doel minder zout, suiker en verzadigd vet in levensmiddelen. In de producten waarover destijds afspraken zijn gemaakt, is dit aandeel ook daadwerkelijk gedaald.

‘Lekker moet lekker blijven’

‘Lekker moet lekker blijven’

Theo Heere is directeur van de VBZ, branchevereniging in lekkers: leden houden zich bezig met de productie van koek, snoep, chocolade, zoutjes en chips. De grootste uitdaging voor de branche is suiker- en zoutreductie.  VBZ - de lekkerste branche van Nederland, volgens hun website, zet vooral in op maximale portiegrootte en heldere informatie,...

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Gisteren ging de vierde Nationale Suiker Challenge van start. Dit jaar proberen 50.000 Nederlanders een week lang geen producten te eten en te drinken met toegevoegde suikers.