Consumentenbond: 'Herkomst voeding regelmatig raadselachtig'

22 februari 2022 Redactie Voeding Nu

De herkomstinformatie over producten in de supermarkt is vaak onduidelijk of onvolledig, volgens de Consumentenbond. Uit een inventarisatie blijkt dat de verplichte informatie van producten regelmatig ontbreekt, of te vaag is.

Bij onbewerkt vlees, vis, eieren, groente, fruit, olijfolie en honing moet het herkomstland vermeld worden, maar die informatie blijkt vaak onduidelijk. Zo ontdekte de Consumentenbond dat Albert Heijn in de online supermarkt en opsommingen van meerdere landen als mogelijke herkomstinformatie geeft. Ook de herkomst van groente en fruit is soms niet terug te vinden in supermarkten en bij honing of olijfolie staat soms vage informatie, zoals ‘met olijven afkomstig uit de Europese Unie’.

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, zegt op de website: ‘Geregeld ontbreekt de herkomstinformatie helemaal. Zo gelden de regels niet voor bewerkte producten, dus als er bijvoorbeeld een beetje zout, peper of marinade op het vlees zit. De Consumentenbond strijdt samen met onze Europese koepelorganisatie BEUC voor strengere regelgeving. De Europese Commissie buigt zich hier momenteel over.’

Bron: Consumentenbond

 

Dit artikel verscheen eerder op: Voeding Nu

Altijd op de hoogte blijven?