Consumentenbond noemt nieuwe reclamecode 'zoethoudertje'
De Consumentenbond noemt de Nieuwe Reclamecode Voedingsmiddelen een zoethoudertje. "Door alle uitzonderingsbepalingen in de code zullen kinderen nog steeds veelvuldig worden blootgesteld aan marketing voor ongezonde levensmiddelen."
Het bestuur van de Stichting Reclame Code (SRC) heeft dinsdag 16 december besloten dat er beperkingen komen voor voedingsmiddelenreclame richting kinderen tot en met 12 jaar. Dat was 7 jaar. Voor bepaalde producten mag geen reclame meer worden gemaakt gericht op deze doelgroep.
De aanpassing van de Reclamecode voor Voedingsmiddelen lijkt een vooruitgang, maar door alle uitzonderingsbepalingen is het dat volgens de Consumentenbond niet. De Consumentenbond, dat zelf in het bestuur van de SRC zit, gaat daarom zijn bezwaren voorleggen aan staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid).
Verpakkingen
"Er mag bijvoorbeeld geen voedingsmiddelenreclame meer worden gemaakt, gericht op kinderen tot en met 12 jaar. Maar verpakkingen en winkelschappen zijn hiervan uitgezonderd. Een kinderidool mag dus nog steeds op een levensgroot display in de winkel ongezonde producten promoten. Dat is onbegrijpelijk", zegt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond.
Verzadigd vet
Ook de criteria voor welke producten geen reclame mag worden gemaakt, zijn voor de Consumentenbond niet streng genoeg. "Zo mogen fabrikanten nog steeds reclame maken voor producten als honeypops van Kellogg’s, met bijna 30 procent suiker, en Tjiezi kaassnacks, met veel verzadigd vet en zout."
Lees ook:
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Hot, hip en happening - maar wel verantwoord
Deze maand kun je bij de KITKAT Chocolatory op Utrecht Centraal Station je eigen Kitkat laten maken. Met gecertificeerde en verantwoorde chocolade. En natuurlijk niet voor kinderen. Door Cécile Janssen - Foodlog Sinds vorige week is de rode 'bonbondoos' op Utrecht CS open. Zeven dagen per week kunnen klanten er terecht voor een van de 6 Special Editions,...
Geen reclame ongezonde voeding voor kinderen in Amsterdamse metrostations
De gemeente Amsterdam verbiedt vanaf 1 januari 2018 reclames van gesuikerde snacks en andere ongezonde lekkernijen gericht op kinderen of jongeren tot 18 jaar in de metrostations. Samen met Alliantie Stop Kindermarketing werkt de gemeente aan het weren van reclame voor ongezonde producten gericht op kinderen. Als eerste pakt Amsterdam de kindermarketing op de eigen evenementen, gesubsidieerde activiteiten en gemeentelijke locaties aan. Het nieuwe contract geldt voor alle 58 metrostations in Amsterdam, inclusief de nieuwe stations van de Noord/Zuidlijn. In totaal gaat het om 200 abri’s, 30 grote...
Plus zet zich in voor verantwoorder ontbijt
Veel Nederlanders kennen het belang van een goed ontbijt, maar het pakt in de praktijk vaak anders uit. Daarom zet Plus zich in voor verantwoord ontbijten. De supermarkt start met een suikermeter voor ontbijtgranen. Ook is de productsamenstelling van een aantal Plus Ontbijtgranen verbeterd en zijn de verpakkingen van Plus Choco Jumpers en Plus Honing...