Consumentenbond tegen voedingsapp

De Consumentenbond is blij dat minister Schippers een einde maakt aan het Vinkje. De bond is echter geen voorstander van de voedingsapp. "Maak het consumenten nu niet direct alweer moeilijk door een app te maken waarin producten opgezocht moeten worden", zegt directeur Bart Combée.

De Consumentenbond stelt dat dankzij zijn campagne de "misleidende Vinkjes" van de verpakkingen verdwijnen. Het juridisch bezwaar van de Consumentenbond tegen het Vinkje is namelijk door de VWS-commissie bezwaarschriften gegrond verklaard.

Verkeerslicht

De Consumentenbond is echter niet te spreken over het alternatief dat Schippers nu aandraagt. Dat consumenten via een app producten moeten opzoeken, is namelijk veel te complex. "Steek geld en energie liever in een systeem waarbij je op de voorkant van de verpakking van een product duidelijk zet of er veel  of weinig zout, suiker of vet inzit. Zoals een verkeerslichtensysteem dat ook in het Verenigd Koninkrijk werkt."

'Sjoemelsoftware'

Onderzoeksjournalist en programmamaker Teun van de Keuken (onder meer van de Keuringsdienst van Waarde) is ook blij met het opheffen van het Vinkje.

“De irritatie begon voor mij al bij de tekst van het logo 'Ik kies bewust'. Dat is onjuist taalgebruik. Want wie bewust kiest, gaat niet klakkeloos op een vinkje af”, zegt hij in de Volkskrant. Hij noemt het Vinkje een ' greenwash-operatie’ en ‘de sjoemelsoftware van de voedingsindustrie’.

'Stimuleert innovatie'

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) gaf eerder al aan dat wanneer het blauwe Vinkje wordt geschrapt, de onduidelijkheid en de chaos alleen maar toeneemt, met 'veel bomen zonder bos’. Volgens de FNLI stimuleert het Vinkje juist innovatie in de industrie.

Lees ook:

 
Meer over
Lees ook

De Graaf schrikt van negatieve ‘Weg met het Vinkje’

Kees de Graaf, hoogleraar en tevens voorzitter van de wetenschappelijke commissie van het Vinkje, is geschrokken van de negativiteit van de Consumentenbond-campagne ‘Weg met het Vinkje’. “Ze framen het zo alsof er niks van het Vinkje zou deugen. Dat is natuurlijk niet waar.” Volgens hem hebben alle logo’s voor- en nadelen en er is altijd discussie over. “Als je overstapt op een nieuw systeem dan moet je afwachten of dat weer zo goed gedragen wordt”, aldus De Graaf in Resource. Zwakke punten Wel geeft hij toe dat het Vinkje ook zwakke punten heeft. Zo valt volgens hem lastig uit te leggen dat basisproducten...

Goedkeuring Vinkje met jaar verlengd

Het Vinkje mag een jaar langer gevoerd worden. Minister Schippers van VWS heeft de goedkeuring voor het voedselkeuzelogo met een jaar verlengd. De goedkeuring voor het logo zou per 1 mei 2016 komen te vervallen. Nu is dat verlengd tot 1 mei 2017, maakt de Staatscourant bekend. In lijn met richtlijnen De productcriteria voor het gebruik van het logo moeten in lijn zijn met de richtlijnen Goede Voeding. Omdat op 4 november 2015 door de Gezondheidsraad nieuwe richtlijnen zijn vastgesteld, kost aanpassing van de criteria tijd. Vandaar dat de eerder verleende goedkeuring nu met één jaar is verlengd....