Consumentenbond: Veel zout in vleesvervangers

Vegaburger_pixabay

Foto: Pixabay

Vleesvervangers zijn populair, maar zijn deze ook gezond en hoe zit het met de smaak? De consumentenbond testte zestien vegetarische hamburgers. En concludeerde grote verschillen op het gebied van smaak en gezondheid tussen deze vleesvervangers. De burgers bevatten vooral veel zout. 

Voor het onderzoek proefden 65 consumenten 16 vegaburgers. Zij scoorden deze burgers tussen een 3,1 en een 7,5. Daarnaast keek de Consumentenbond naar de hoeveelheid zout en verzadigd vet in de burgers. De ‘Vandaag vegetarische Burger de luxe’ van Albert Heijn kwam als beste uit de test. Deze scoorde goed op zowel smaak als gezondheid. De gezondste burger was Aldi ‘Meat free days Burger’.

Hoog zoutgehalte

Uit de test van de Consumentenbond kwam naar voren dat de geteste vegaburgers veel zout bevatten. Gemiddeld 1,4 gram. Dit past niet binnen de Schijf van Vijf, aldus de Consumentenbond. Volgens het Voedingscentrum mag een vleesvervanger maximaal 1,1 gram zout per 100 gram bevatten. Van de geteste producten bevatte de gehaktschijf van Vegafit het meeste zout, 2 gram zout per 100 gram.

Fabrikanten en de overheid werken aan gezondere producten met minder suiker, verzadigd vet en zout. Dat is vastgelegd in het Akkoord verbetering productsamenstelling. Volgens het akkoord mogen vleesvervangers in 2022 maximaal 1,53 gram zout per 100 gram bevatten. De Consumentenbond vindt dit niet ambitieus genoeg.  "Het grootste deel van de burgers in het onderzoek voldoet al ruim aan deze eis. En het is nog steeds fors hoger dan de grens van het Voedingscentrum",  aldus de Consumentenbond.

Minder verzadigd vet

Naast het zoutgehalte bekeek de Consumentenbond ook naar het verzadigd vet. Ze concludeerden dat de meeste vegaburgers veel minder verzadigd vet bevatten dan ‘gewone’ burgers. In de geteste vegaburgers zat gemiddeld 2,5 procent ongezond verzadigd vet. In hamburgers is dat meestal drie keer zoveel. Vier van de geteste burgers bevatten wel veel verzadigd vet. In de ‘Vegan Juicy burger’ (Van Koolen) zat zelfs meer verzadigd vet dan in gehakt. Deze burger scoorde ook niet hoog bij het smaakpanel en eindigde onderaan in de test.

Thema's
Lees ook
Vegan of meat lover? Lang leve de keuzevrijheid!

Vegan of meat lover? Lang leve de keuzevrijheid!

Richard de Vries, Commerce & Sales bij Jellice Pioneer Europe Sinds augustus 2018 woedt de Afrikaanse Varkenspest (AVP) in China en omringende landen. Miljoenen varkens worden geruimd. Op dit moment gaat 75% van het Europese varkensvlees en bijproducten naar Azië. De grote exportmarkt, maatschappelijk ongerief en misstanden bij fokkers en...

1 miljoen subsidie voor onderzoek naar eiwittransitie

1 miljoen subsidie voor onderzoek naar eiwittransitie

De Universiteit Utrecht, de Technische Universiteit Delft en Wageningen UR gaan onderzoeken wat er moet gebeuren om consumenten te laten overstappen naar plantaardige alternatieven voor vlees- en melkproducten. Daarbij werken ze samen met onder andere Unilever en Danone Nutricia Research.

Ophef om receptenapp van Vlaamse overheid van half miljoen

Ophef om receptenapp van Vlaamse overheid van half miljoen

Het Vlaams Instituut Gezond Leven lanceerde vorige week het platform ‘Zeker Gezond’. Het bestaat uit een app en website die, naast duizend recepten, ook informatie bevatten over gezonde voeding. De ontwikkelingskosten, €550.000, leiden tot ophef in het Vlaams Parlement, schrijft De Tijd.Het platform moet een alternatief zijn...