Consumentenbond: Veel zout in vleesvervangers

Vegaburger_pixabay

Foto: Pixabay

Vleesvervangers zijn populair, maar zijn deze ook gezond en hoe zit het met de smaak? De consumentenbond testte zestien vegetarische hamburgers. En concludeerde grote verschillen op het gebied van smaak en gezondheid tussen deze vleesvervangers. De burgers bevatten vooral veel zout. 

Voor het onderzoek proefden 65 consumenten 16 vegaburgers. Zij scoorden deze burgers tussen een 3,1 en een 7,5. Daarnaast keek de Consumentenbond naar de hoeveelheid zout en verzadigd vet in de burgers. De ‘Vandaag vegetarische Burger de luxe’ van Albert Heijn kwam als beste uit de test. Deze scoorde goed op zowel smaak als gezondheid. De gezondste burger was Aldi ‘Meat free days Burger’.

Hoog zoutgehalte

Uit de test van de Consumentenbond kwam naar voren dat de geteste vegaburgers veel zout bevatten. Gemiddeld 1,4 gram. Dit past niet binnen de Schijf van Vijf, aldus de Consumentenbond. Volgens het Voedingscentrum mag een vleesvervanger maximaal 1,1 gram zout per 100 gram bevatten. Van de geteste producten bevatte de gehaktschijf van Vegafit het meeste zout, 2 gram zout per 100 gram.

Fabrikanten en de overheid werken aan gezondere producten met minder suiker, verzadigd vet en zout. Dat is vastgelegd in het Akkoord verbetering productsamenstelling. Volgens het akkoord mogen vleesvervangers in 2022 maximaal 1,53 gram zout per 100 gram bevatten. De Consumentenbond vindt dit niet ambitieus genoeg.  "Het grootste deel van de burgers in het onderzoek voldoet al ruim aan deze eis. En het is nog steeds fors hoger dan de grens van het Voedingscentrum",  aldus de Consumentenbond.

Minder verzadigd vet

Naast het zoutgehalte bekeek de Consumentenbond ook naar het verzadigd vet. Ze concludeerden dat de meeste vegaburgers veel minder verzadigd vet bevatten dan ‘gewone’ burgers. In de geteste vegaburgers zat gemiddeld 2,5 procent ongezond verzadigd vet. In hamburgers is dat meestal drie keer zoveel. Vier van de geteste burgers bevatten wel veel verzadigd vet. In de ‘Vegan Juicy burger’ (Van Koolen) zat zelfs meer verzadigd vet dan in gehakt. Deze burger scoorde ook niet hoog bij het smaakpanel en eindigde onderaan in de test.

Thema's
Lees ook
Mensen besmetten de Bretonse oester via het riool

Mensen besmetten de Bretonse oester via het riool

Bretonse oesterkwekers hebben er de buik van vol. Voor de vijfde keer (!) sinds midden december is de oogst en verkoop van oesters uit de Bretonse wateren verboden. In de schelpdieren is het norovirus aangetroffen. Het hoogstbesmettelijke virus maakt mensen misselijk en veroorzaakt diarree.

Groeiende vleesvervangersindustrie vervangt vleesproductie niet

Groeiende vleesvervangersindustrie vervangt vleesproductie niet

Ondanks de toenemende populariteit van vleesvervangers in Europa en de Verenigde Staten, neemt de vleesproductie niet af. Dat concludeert een onderzoek van de Rabobank naar de vooruitzichten van de verkoop van dierlijke eiwitten in 2020.

Ojah introduceert veganistische ribben

Ojah introduceert veganistische ribben

Tijdens Food Ingredients Europe, een internationale vakbeurs voor de voedingsmiddelenindustrie, lanceert Ojah BV veganistische ribben. De vakbeurs vindt plaats van 3 tot 5 december in Parijs.