Consumentenbond: Veel zout in vleesvervangers

Vegaburger_pixabay

Foto: Pixabay

Vleesvervangers zijn populair, maar zijn deze ook gezond en hoe zit het met de smaak? De consumentenbond testte zestien vegetarische hamburgers. En concludeerde grote verschillen op het gebied van smaak en gezondheid tussen deze vleesvervangers. De burgers bevatten vooral veel zout. 

Voor het onderzoek proefden 65 consumenten 16 vegaburgers. Zij scoorden deze burgers tussen een 3,1 en een 7,5. Daarnaast keek de Consumentenbond naar de hoeveelheid zout en verzadigd vet in de burgers. De ‘Vandaag vegetarische Burger de luxe’ van Albert Heijn kwam als beste uit de test. Deze scoorde goed op zowel smaak als gezondheid. De gezondste burger was Aldi ‘Meat free days Burger’.

Hoog zoutgehalte

Uit de test van de Consumentenbond kwam naar voren dat de geteste vegaburgers veel zout bevatten. Gemiddeld 1,4 gram. Dit past niet binnen de Schijf van Vijf, aldus de Consumentenbond. Volgens het Voedingscentrum mag een vleesvervanger maximaal 1,1 gram zout per 100 gram bevatten. Van de geteste producten bevatte de gehaktschijf van Vegafit het meeste zout, 2 gram zout per 100 gram.

Fabrikanten en de overheid werken aan gezondere producten met minder suiker, verzadigd vet en zout. Dat is vastgelegd in het Akkoord verbetering productsamenstelling. Volgens het akkoord mogen vleesvervangers in 2022 maximaal 1,53 gram zout per 100 gram bevatten. De Consumentenbond vindt dit niet ambitieus genoeg.  "Het grootste deel van de burgers in het onderzoek voldoet al ruim aan deze eis. En het is nog steeds fors hoger dan de grens van het Voedingscentrum",  aldus de Consumentenbond.

Minder verzadigd vet

Naast het zoutgehalte bekeek de Consumentenbond ook naar het verzadigd vet. Ze concludeerden dat de meeste vegaburgers veel minder verzadigd vet bevatten dan ‘gewone’ burgers. In de geteste vegaburgers zat gemiddeld 2,5 procent ongezond verzadigd vet. In hamburgers is dat meestal drie keer zoveel. Vier van de geteste burgers bevatten wel veel verzadigd vet. In de ‘Vegan Juicy burger’ (Van Koolen) zat zelfs meer verzadigd vet dan in gehakt. Deze burger scoorde ook niet hoog bij het smaakpanel en eindigde onderaan in de test.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Thema's
Lees ook
Diabetes Fonds: ‘Snel belasting op suikerrijke dranken’

Diabetes Fonds: ‘Snel belasting op suikerrijke dranken’

Het Diabetes Fonds pleit bij het kabinet voor een snelle invoering van belasting op suikerrijke dranken. Een meerderheid van de Nederlandse jongeren drinkt frisdranken in hoeveelheden die de kans op ernstig overgewicht en diabetes type 2 vergroten, meldt de patiëntenorganisatie.

Helft van de Nederlanders gebruikt wel eens voedingssupplementen

Helft van de Nederlanders gebruikt wel eens voedingssupplementen

56% procent van de Nederlanders heeft in het afgelopen jaar een of meerdere voedingssupplementen gebruikt. Dat blijkt uit de Healthy Lifestyle Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 5.000 Nederlanders.

Tetra Pak en Mycorena ontwikkelen productiefaciliteit voor vleesvervangers van schimmelfermentatie

Tetra Pak en Mycorena ontwikkelen productiefaciliteit voor vleesvervangers van schimmelfermentatie

Tetra Pak ontwikkelt samen met de Zweedse voedselproducent Mycorena een productiefaciliteit voor schimmelfermentatie, om alternatieve voedseltoepassingen op basis van eiwitten te creëren. De productiefaciliteit komt in het Zweedse Falkenberg en gaat een vleesvervangend product produceren van schimmels.