Consumentenbond: vegetarisch broodbeleg te zout om gezond te noemen

nutri-score-vega-consumentenbond

Vegetarische ‘vleeswaren’ zijn te zout om ze gezond te noemen. Wel bevatten ze minder verzadigd vet dan de broertjes van vlees.

Aan de hand van de berekende Nutri-Score onderzocht de Consumentenbond 33 soorten vegetarisch broodbeleg en vergeleek ze met de tegenhangers van vlees. De samenstelling van vegetarische kipfilet, ham, salami, filet americain, smeerworst en gegrild gehakt was bijna altijd gezonder dan de vleesvariant. Zo scoort de reguliere filet americain een D, de vegetarische variant meestal een C en kreeg die van Jumbo zelfs een groene A. Dit beeld is vergelijkbaar bij de andere varianten. Vegetarisch broodbeleg bevat vooral minder verzadigd vet. Net als gewone vleeswaren is het zoutgehalte wel te hoog. Gemiddeld bevat vegetarisch broodbeleg bijna 2 gram zout per 100 gram, ruim boven de zoutgrens van het Voedingscentrum (1,1 gram). Alleen de ‘Quorn Vegetarian pepperoni’ voldoet hieraan. Slechts twee producten zijn verrijkt met vitamine B12 en ijzer. Opvallend, vindt de bond, aangezien vleesvervangers voor de warme maaltijd vaak wel verrijkt zijn.

Om de producten gezonder te maken pleit de Consumentenbond voor maatregelen om het zoutgehalte in vleesvervangers voor op brood te verlagen. Voor andere vleesvervangers bestaan al richtlijnen voor de maximale hoeveelheid zout. Die mogen wel een stuk strenger, aldus de bond.

Foodlog

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
World Animal Protection roept op tot meer plantaardige kerstdiners

World Animal Protection roept op tot meer plantaardige kerstdiners

Er komen steeds meer vegan restaurants en de supermarktschappen liggen steeds voller met vegaburgers en havermelk, maar tijdens de feestdagen is een plantaardige maaltijd nog niet in trek. Meer dan 80 procent van de Nederlanders eet met kerst vlees, blijkt uit onderzoek door DirectResearch in opdracht van World Animal Protection. De organisatie wil...

Nederlandse Nationale Week Zonder Vlees-campagne krijgt Europees vervolg

Nederlandse Nationale Week Zonder Vlees-campagne krijgt Europees vervolg

De Nationale Week Zonder Vlees wordt vanaf 2023 Europees uitgebreid. Het eerste land dat aan de beurt is in deze uitbreiding is België, in oktober 2023. Na België zullen andere Europese landen volgen.

Voedingsdeskundigen verdeeld over mogelijke invoering Nutri-Score

Voedingsdeskundigen verdeeld over mogelijke invoering Nutri-Score

Nieuwsuur besteedde in de uitzending van zaterdag 16 juli aandacht aan de Nutri-Score. Dit Europese voedingskeuzelogo is bedoeld om in een oogopslag te laten zien wat de voedingswaarde van een product is. Later dit jaar wordt het logo mogelijk verplicht in Europa.