Consumentenbond: vegetarisch broodbeleg te zout om gezond te noemen

nutri-score-vega-consumentenbond

Vegetarische ‘vleeswaren’ zijn te zout om ze gezond te noemen. Wel bevatten ze minder verzadigd vet dan de broertjes van vlees.

Aan de hand van de berekende Nutri-Score onderzocht de Consumentenbond 33 soorten vegetarisch broodbeleg en vergeleek ze met de tegenhangers van vlees. De samenstelling van vegetarische kipfilet, ham, salami, filet americain, smeerworst en gegrild gehakt was bijna altijd gezonder dan de vleesvariant. Zo scoort de reguliere filet americain een D, de vegetarische variant meestal een C en kreeg die van Jumbo zelfs een groene A. Dit beeld is vergelijkbaar bij de andere varianten. Vegetarisch broodbeleg bevat vooral minder verzadigd vet. Net als gewone vleeswaren is het zoutgehalte wel te hoog. Gemiddeld bevat vegetarisch broodbeleg bijna 2 gram zout per 100 gram, ruim boven de zoutgrens van het Voedingscentrum (1,1 gram). Alleen de ‘Quorn Vegetarian pepperoni’ voldoet hieraan. Slechts twee producten zijn verrijkt met vitamine B12 en ijzer. Opvallend, vindt de bond, aangezien vleesvervangers voor de warme maaltijd vaak wel verrijkt zijn.

Om de producten gezonder te maken pleit de Consumentenbond voor maatregelen om het zoutgehalte in vleesvervangers voor op brood te verlagen. Voor andere vleesvervangers bestaan al richtlijnen voor de maximale hoeveelheid zout. Die mogen wel een stuk strenger, aldus de bond.

Foodlog

Lees ook
Voedingsdeskundigen verdeeld over mogelijke invoering Nutri-Score

Voedingsdeskundigen verdeeld over mogelijke invoering Nutri-Score

Nieuwsuur besteedde in de uitzending van zaterdag 16 juli aandacht aan de Nutri-Score. Dit Europese voedingskeuzelogo is bedoeld om in een oogopslag te laten zien wat de voedingswaarde van een product is. Later dit jaar wordt het logo mogelijk verplicht in Europa.

Consumentenbond: 'Herkomst voeding regelmatig raadselachtig'

Consumentenbond: 'Herkomst voeding regelmatig raadselachtig'

De herkomstinformatie over producten in de supermarkt is vaak onduidelijk of onvolledig, volgens de Consumentenbond. Uit een inventarisatie blijkt dat de verplichte informatie van producten regelmatig ontbreekt, of te vaag is.

Onderzoekers WUR bootsen dierlijk vet na met 3D-geprinte proteïnepasta

Onderzoekers WUR bootsen dierlijk vet na met 3D-geprinte proteïnepasta

Onderzoekers van Wageningen University & Research kunnen met een 3D-geprinte pasta de structuur van reuzel nabootsen. De pasta bestaat uit plantaardige olie en erwtenproteïne. Als volgende stap willen de onderzoekers de smaak perfectioneren, om deze geschikt te maken als basis voor vleesvervangers.