Consumentenbond: Vleesvervangers steeds gezonder èn lekkerder

vleesvervanger

Vegetarische burgers bevatten regelmatig net zoveel eiwit en ijzer als vlees, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Ook qua smaak doen vleesvervangers het steeds beter: een kwart van de proevers vindt een maaltijd met een vleesvervanger zelfs lekkerder dan die met vlees.

De Consumentenbond onderzocht 36 vegetarische burgers op eiwit-, ijzer- en zoutgehalte. De ‘vers plantaardige burger’ van Albert Heijn scoort het best (8,6), gevolgd door de plantaardige bonenburger van Goodbite (8,4) en de vegetarische hamburger van Garden Gourmet (8,1). Deze burgers zijn daarmee de meest volwaardige vleesvervangers uit de test. Onderaan de lijst staan de ‘biologische pompoen tijmburger’ van Albert Heijn (5,6) en de ‘pompoen zoete aardappel burger’ van Vivera (5,4).

Soja-eiwit en zout

Vooral de vegetarische burgers op basis van soja-eiwit blijken een volwaardig alternatief voor vlees, met gemiddeld 17 gram eiwit per 100 gram. Burgers op basis van andere peulvruchten (linzen, kidneybonen en kikkererwten) bevatten gemiddeld bijna 10 gram eiwit, groenteburgers 7 gram.

Opvallend is dat bijna driekwart van de onderzochte burgers (zeer) goed scoort op zoutgehalte, terwijl dat in 2014 nog een probleem was. De informatie op het etiket klopt echter niet altijd; de vegetarische hamburger van Marqt ‘effe anders’ bevat 4 gram zout, terwijl het etiket 0,043 gram zout belooft.

Vleesvervanger soms lekkerder

De smaak en structuur van vleesvervangers lijken steeds meer op dat van echt vlees. Een testpanel van 40 consumenten proefde verschillende maaltijden met vleesvervangers. Zij kregen steeds een variant mèt en een variant zonder vlees. Bijna een derde van het panel kon de pasta met mager rundergehakt niet onderscheiden van de vegetarische pasta.

Ook bij vegetarische hamburgers en nasi met vegetarische ‘kipstukjes’ bleek het verschil lastig te proeven. Zo’n 30% van de proevers vond de nasi met vegetarische kipstukjes zelfs lekkerder dan die met echte kip.

Milieu-impact

De Consumentenbond berekende van 11 vleesvervangers ook de duurzaamheid in vergelijking met vlees. Het vervangen van gehakt en rundvleesburgers door vegetarisch gehakt en vegaburgers betekent vijf keer minder uitstoot van CO2 èn een factor 5 minder gebruik van land en water.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Agrifoodpluim voor visvervangers van Monkeys by the Sea

Agrifoodpluim voor visvervangers van Monkeys by the Sea

Monkeys by the Sea wint de Agrifoodpluim van de provincie Noord-Brabant. De start-up maakt visvervangers van ingrediënten uit de buurt en ontvangt de prijs vanwege hun bijdrage aan de eiwittransitie.

The Protein Community maakt live vleesvervangers op Smaakpark Ede

The Protein Community maakt live vleesvervangers op Smaakpark Ede

Op 15 februari konden partners van The Protein Community (TPC) tijdens een versnellingsessie bij Smaakpark Ede live meedoen aan een High Moisture Extrusion demonstratie. Ze gingen aan de slag om vleesvervangers te maken met zelf meegebrachte ingrediënten. Het leverde meer dan tien verrassende proefproducten op, onder meer op basis van algen-, gist-...

Deel consumenten haakt af bij duurdere vleesvervangers

Deel consumenten haakt af bij duurdere vleesvervangers

Afgelopen week verschenen er verschillende berichten over de teruglopende verkopen van vleesvervangers. Is de hype rondom vleesvervangers voorbij? Ceel Elemans,Sector specialist Food, ING, reageert op dit nieuws met onderstaande bericht ‘Duurdere vleesvervangers minder in trek bij consument’.