Consumptie groente en fruit in de lift

tomaat

Het CBL en GroentenFruit Huis, de belangenvereniging van de groente- en fruitsector, zien een stijging in de omzet van groenten en fruit in de supermarkt.

De consument koopt meer groenten en fruit in de supermarkt waardoor het verkochte volume stijgt. Daarnaast kiest de consument ook steeds vaker voor gemak (panklaar of gesneden groenten) waardoor ook de omzet harder stijgt, aldus het CBL en GroentenFruit Huis.

De omzet in de supermarkt aan verse aardappelen, groente en fruit is in 2016 is met 7,6 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Schijf van Vijf

De cijfers die marktonderzoeksbureau IRI heeft verzameld voor GroentenFruit Huis en het CBL laten zien dat het grootste deel van de producen die in de nieuwe Schijf van Vijf zitten een flinke stijging doormaakt. Op de in maart verschenen nieuwe Schijf van Vijf wordt een consumptie van 250 gram groente aanbevolen. Opvallende stijger is bijvoorbeeld het veelgenoemde handje noten. De consumptie van noten laat een stijging zien van 23 procent.

Speciaalzaken

De groentesector en de supermarktbranche zijn echter nog niet tevreden. De verkoop van groenten in speciaalzaken is de laatste jaren met veertig procent gedaald. Deze volumedaling wordt nog niet geheel door de gestegen verkoop in supermarkten opgevangen. "Daarnaast is bekend dat de gemiddelde Nederlander 127 gram groenten eet in plaats van de aanbevolen 250 gram. Een groot deel van de gegeten groenten komt ook nog eens voor de rekening van een kleine groep ‘heavy buyers’. De gezondheidswinst valt te halen in de groep light-kopers en niet-kopers van groenten en fruit", aldus beide organisaties.

Lees ook:

Snackgroente kan koekje bij de koffie vervangen (13 december 2016)

Voedingscentrum: Eet meer groente – jaaroverzicht 2016 (Premium) 

 
Meer over
Lees ook
Nepleer uit plantaardige reststromen

Nepleer uit plantaardige reststromen

Echte veganisten eten niet alleen geen producten van dierlijke herkomst, ze vermijden ook kleren of accessoires waar dieren aan te pas zijn gekomen. Geen wollen trui of leren laarzen dus. Fashionable leer is nepleer van plantaardige grondstoffen. Een aantal grote modehuizen, zoals Stella McCartney (zelf veganist) en ook de Zweedse kledingketen...

Zweedse onderzoekster maakt bioplastic van fruitafval

Zweedse onderzoekster maakt bioplastic van fruitafval

De Zweedse onderzoekster Veronika Bátori heeft bioplastic vervaardigd uit appel- en sinaasappelafval. Zij hoopt dat er bedrijven aansluiten om het materiaal verder te ontwikkelen. Bátori maakte het bioplastic op twee manieren. Bij de eerste methode werd het fruitafval in een vloeistof omgezet en ingedroogd tot een dunnen folie. Dit folie...

Bioraffinage op je parkeerplaats met de installatie van Grassa!

Bioraffinage op je parkeerplaats met de installatie van Grassa!

Groenteverwerkende bedrijven kunnen hun reststromen binnenkort omzetten in een mobiele installatie van Grassa! die naast de fabriek staat geparkeerd. Nu raffineert die installatie nog vooral gras tot eiwitten, mineralen en vezels; producten voor diervoeding en veevoeder. Vanaf volgend jaar kunnen ook groenteresten worden verwerkt tot gezonde componenten...