Consumptie groente en fruit in de lift

tomaat

Het CBL en GroentenFruit Huis, de belangenvereniging van de groente- en fruitsector, zien een stijging in de omzet van groenten en fruit in de supermarkt.

De consument koopt meer groenten en fruit in de supermarkt waardoor het verkochte volume stijgt. Daarnaast kiest de consument ook steeds vaker voor gemak (panklaar of gesneden groenten) waardoor ook de omzet harder stijgt, aldus het CBL en GroentenFruit Huis.

De omzet in de supermarkt aan verse aardappelen, groente en fruit is in 2016 is met 7,6 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Schijf van Vijf

De cijfers die marktonderzoeksbureau IRI heeft verzameld voor GroentenFruit Huis en het CBL laten zien dat het grootste deel van de producen die in de nieuwe Schijf van Vijf zitten een flinke stijging doormaakt. Op de in maart verschenen nieuwe Schijf van Vijf wordt een consumptie van 250 gram groente aanbevolen. Opvallende stijger is bijvoorbeeld het veelgenoemde handje noten. De consumptie van noten laat een stijging zien van 23 procent.

Speciaalzaken

De groentesector en de supermarktbranche zijn echter nog niet tevreden. De verkoop van groenten in speciaalzaken is de laatste jaren met veertig procent gedaald. Deze volumedaling wordt nog niet geheel door de gestegen verkoop in supermarkten opgevangen. "Daarnaast is bekend dat de gemiddelde Nederlander 127 gram groenten eet in plaats van de aanbevolen 250 gram. Een groot deel van de gegeten groenten komt ook nog eens voor de rekening van een kleine groep ‘heavy buyers’. De gezondheidswinst valt te halen in de groep light-kopers en niet-kopers van groenten en fruit", aldus beide organisaties.

Lees ook:

Snackgroente kan koekje bij de koffie vervangen (13 december 2016)

Voedingscentrum: Eet meer groente – jaaroverzicht 2016 (Premium) 

 
Meer over
Lees ook
Baltussen Konservenfabriek bestaat 150 jaar

Baltussen Konservenfabriek bestaat 150 jaar

Baltussen Konservenfabriek is de oudste conservenfabriek van Nederland. Dit jaar bestaat het bedrijf 150 jaar. Daarom organiseert Baltussen op 8 juni een jubileumevent voor relaties om kennis te delen over groenteteelt in de keten. Ook bracht het bedrijf een gefilmd bedrijfsportret uit: ‘Al het goede zit vanbinnen.’   “Samenwerken met anderen is voor...

Eosta in de finale van de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap

Eosta in de finale van de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap

Vakjuryvoorzitter Anne-Marie Rakhorst maakte 19 april de drie finalisten voor de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap bekend. Biologische versproducent Eosta B.V. is een van de genomineerden. De andere twee finalisten zijn Koninklijke Auping BV en afvalverwerker Omrin. De uitreiking van de prijs vindt plaats op 28 mei. Tijdens een...

U moet de groente uit de Bijlmerbajes hebben

U moet de groente uit de Bijlmerbajes hebben

Waar ooit gevangenen uit hun celramen keken, zullen in de toekomst de kolen opschieten en aardbeien groeien. Studenten van Wageningen Universiteit onderzoeken in elk geval die mogelijkheid, schrijft het Parool. Het voormalige gevangenisterrein van de Bijlmerbajes wordt omgebouwd tot een hippe werk- en woonplek. Vijf van de zes torens gaan tegen de vlakte,...