Corbion schrapt 200 banen

Bij Corbion verdwijnen circa 200 banen. De fabriek in Kansas gaat sluiten. De reorganisatie maakt deel uit van 'Streamline', een programma dat volgens de onderneming moet leiden tot vereenvoudiging van de bedrijfsprocessen en optimalisatie van de productie-footprint.

Corbion wil bovendien naar schatting 60 miljoen euro investeren in een fabriek voor de productie van biologisch afbreekbare plastics op basis van melkzuur. Eerder produceerde Corbion al de grondstof voor dergelijke plastics.

Dat staat in een persbericht van Corbion. Het management van Corbion presenteert donderdag tijdens de Strategy Update-bijeenkomst voor analisten en beleggers in Amsterdam de strategische richting van de onderneming in de jaren 2015-2018.

Biobased Ingredients

De business unit Biobased Ingredients zal focussen op 'verbetering van de financiële performance'. Corbion spreekt van versterking van de kern. Om de productiviteit te verhogen wordt de Amerikaanse productiefaciliteit Kansas Avenue in Kansas gesloten en worden de activiteiten overgeheveld naar de fabriek in Totowa in New Jersey. De hiermee samenhangende, eenmalige kosten in cash zijn 20 miljoen euro. Ook wordt 10 miljoen euro geïnvesteerd in de consolidatie in Totowa. Het totaal aan bezuinigingen in het Streamline-programma moet in 2016 een jaarlijkse kostenbesparing van 20 miljoen euro opleveren.

PLA-fabriek

Corbion bestaat naast Biobased Ingredients uit Biobased Innovations, met onder meer de PLA/lactide-activiteiten. Corbion stelt zich met die business unit versneld op het terrein van de biotechnologie te begeven en zelf PLA-producent te worden. "Hiermee zal Corbion nieuwe, biologisch afbreekbare oplossingen introduceren op de markt voor plastics”, legt Tjerk de Ruiter, CEO van Corbion uit."

De investeringen in de fabriek in Thailand, die een capaciteit van 75.000 ton per jaar moet krijgen, worden pas gedaan als klanten PLA-volume hebben toegezegd voor ten minste één derde van de fabriekscapaciteit. Ook kijkt de onderneming naar strategische allianties om de kansen te vegroten en de risico's te verminderen. Corbion wil verder de knelpunten in de bestaande melkzuurproductiecapaciteit wegnemen. Er is dan op korte termijn geen noodzaak voor een nieuwe grote melkzuurfabriek.

Corbion geeft aan dat de herziene strategie inspeelt op wereldwijde trends, namelijk uitputting van natuurlijke hulpbronnen, bevolkingsgroei en voedselzekerheid.

Lees ook:

Corbion komt in november met strategisch plan (13 augustus 2014)

Corbion-bestuurders Hoetmer en Kramer vervangen (27 februari 2014)

   

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Meer over
Lees ook
Interview: nieuwe markten voor melkzuur

Interview: nieuwe markten voor melkzuur

Als Senior Vice President Food bij Corbion is Ruud Peerbooms regelmatig in het buitenland – met name in de VS. Dat is te merken aan zijn taalgebruik: bijna elke zin bevat één of meer Engelse woorden. Het is living in the fast lane – zo lijkt het als je hem door de gang ziet lopen. Maar dat valt wel mee, verzekert hij. Corbion...

Corbion stapt Braziliaanse bakkerijsector in met overname

Ingrediëntenconcern Corbion neemt het Braziliaanse Granotec do Brazil over, met het oog op verdere groei van voedingsingrediënten in Latijns-Amerika. Granotec do Brazil is een vooraanstaande leverancier in Brazilië en levert functionele mixen voor de bakkerijsector. Corbion betaalt voor de overname $45 miljoen. Corbion zegt met de acquisitie te werken aan het internationaal uitbreiden van zijn activiteiten in de bakkerijsector. Het bedrijf wil zijn Noord-Amerikaanse ‘Bakery solution provider model’ uitrollen in Zuid-Amerika. Tjerk de Ruiter, CEO van Corbion zegt hierover:...

Corbion opent nieuwe fabriek in Gorinchem

Corbion opent nieuwe fabriek in Gorinchem

Corbion heeft een gloednieuwe fabriek in Gorinchem geopend voor de productie van azijnpoeder. Dit poeder verkoopt de ingrediëntenproducent als clean label alternatief voor synthetische additieven om de houdbaarheid van voedingsmiddelen te verbeteren. Het poeder is onderdeel van de Verdad-productlijn van Corbion: additieven op basis van azijn,...