Corbion schrapt 200 banen

Bij Corbion verdwijnen circa 200 banen. De fabriek in Kansas gaat sluiten. De reorganisatie maakt deel uit van 'Streamline', een programma dat volgens de onderneming moet leiden tot vereenvoudiging van de bedrijfsprocessen en optimalisatie van de productie-footprint.

Corbion wil bovendien naar schatting 60 miljoen euro investeren in een fabriek voor de productie van biologisch afbreekbare plastics op basis van melkzuur. Eerder produceerde Corbion al de grondstof voor dergelijke plastics.

Dat staat in een persbericht van Corbion. Het management van Corbion presenteert donderdag tijdens de Strategy Update-bijeenkomst voor analisten en beleggers in Amsterdam de strategische richting van de onderneming in de jaren 2015-2018.

Biobased Ingredients

De business unit Biobased Ingredients zal focussen op 'verbetering van de financiële performance'. Corbion spreekt van versterking van de kern. Om de productiviteit te verhogen wordt de Amerikaanse productiefaciliteit Kansas Avenue in Kansas gesloten en worden de activiteiten overgeheveld naar de fabriek in Totowa in New Jersey. De hiermee samenhangende, eenmalige kosten in cash zijn 20 miljoen euro. Ook wordt 10 miljoen euro geïnvesteerd in de consolidatie in Totowa. Het totaal aan bezuinigingen in het Streamline-programma moet in 2016 een jaarlijkse kostenbesparing van 20 miljoen euro opleveren.

PLA-fabriek

Corbion bestaat naast Biobased Ingredients uit Biobased Innovations, met onder meer de PLA/lactide-activiteiten. Corbion stelt zich met die business unit versneld op het terrein van de biotechnologie te begeven en zelf PLA-producent te worden. "Hiermee zal Corbion nieuwe, biologisch afbreekbare oplossingen introduceren op de markt voor plastics”, legt Tjerk de Ruiter, CEO van Corbion uit."

De investeringen in de fabriek in Thailand, die een capaciteit van 75.000 ton per jaar moet krijgen, worden pas gedaan als klanten PLA-volume hebben toegezegd voor ten minste één derde van de fabriekscapaciteit. Ook kijkt de onderneming naar strategische allianties om de kansen te vegroten en de risico's te verminderen. Corbion wil verder de knelpunten in de bestaande melkzuurproductiecapaciteit wegnemen. Er is dan op korte termijn geen noodzaak voor een nieuwe grote melkzuurfabriek.

Corbion geeft aan dat de herziene strategie inspeelt op wereldwijde trends, namelijk uitputting van natuurlijke hulpbronnen, bevolkingsgroei en voedselzekerheid.

Lees ook:

Corbion komt in november met strategisch plan (13 augustus 2014)

Corbion-bestuurders Hoetmer en Kramer vervangen (27 februari 2014)

   

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Meer over
Lees ook
Corbion verwerft microalgenspecialist TerraVia

Corbion verwerft microalgenspecialist TerraVia

Corbion heeft de acquisitie van bijna alle activa van TerraVia Holdings ('TerraVia') afgerond. Hierdoor maakt TerraVia nu deel uit van Corbion. De activiteiten van TerraVi concentreren zich op innovatieve voedings- en speciaal-ingrediënten op basis van microalgen. Corbion heeft ongeveer $20 miljoen dollar betaald voor TerraVia. Het bedrijf verwacht...

Patent Corbion op azijnpoeder

Patent Corbion op azijnpoeder

Corbion heeft een Europees patent verkregen voor azijnpoeder, dat een conserverende werking heeft in vlees, dranken en andere voedingsmiddelen. De gepatenteerde technologie betreft de samenstelling en het productieproces van azijnpoeder evenals het gebruik als conserveermiddel in onder andere vlees. Corbion heeft het product ontwikkeld om in te spelen...

Corbion benoemt Marcel Wubbolts tot CTO

Corbion heeft Marcel Wubbolts met ingang van 1 november 2016 benoemd tot Chief Technology Officer (CTO). Hij is nu nog werkzaam als CTO bij DSM. Als Chief Technology Officer is hij verantwoordelijk voor de wereldwijde R&D-organisatie van Corbion. Wubbolts gaat ook deel uitmaken van de Executive Committee van Corbion. De vorige CTO van Corbion, Sven Thormählen, Chief Technology Officer die tevens lid van de Raad van Bestuur was, verliet de onderneming in september 2015. Hij was toen pas anderhalf jaar in dienst. De taken werden tijdelijk waargenomen door CEO Tjerk de Ruiter. Lees ook: Van Kranenburg...