Corona zorgt voor problemen rondom halalslacht voor Offerfeest

28 juli 2020
Foto: Pixabay

Vrijdag 31 juli begint het offerfeest. Tijdens dit feest worden veel dieren halal geslacht. Dit jaar moeten hierbij ook de coronaregels in acht genomen worden. Nadat de NVWA acht slachterijen een verbod oplegde, stapten twee slachthuizen naar de rechter. 

In aanloop naar het offerfeest worden veel schapen, geiten en runderen halal geslacht. Dit betekent onverdoofd en met een halsnede. De geslachte dieren worden meestal direct en ongekoeld opgehaald.  Vanwege het coronavirus moeten de slachthuizen ervoor zorgen dat het vlees verspreid wordt opgehaald en dat de 1,5 meter regel gegarandeerd is. 

Slachthuizen moesten daarom voorafgaand een plan indienen bij NVWA. De voedselveiligheidsorganisatie legde acht slachthuizen een verbod op de halalslacht op, omdat de plannen niet of te laat waren ingediend of gebreken vertoonden. Daarnaast gaf NVWA aan extra te controleren op het naleven van alle regels.

Kort geding

Twee van de slachthuizen die een verbod opgelegd kregen, slachthuis Ipekci uit Harderwijk en slagerij Henk Worst uit Nijkerk, spanden maandag 27 juli een kort geding aan bij de rechter om alsnog toestemming te krijgen om halal te slachten. De slachthuizen vonden dat de regels onduidelijk waren en NVWA niet duidelijk was in de communicatie. De rechter was kritisch over het optreden van NVWA en vond dat de procedure "niet geheel zorgvuldig is verlopen aan de zijde van de NVWA", meldt het AD. NVWA moet van de rechter opnieuw naar de plannen kijken en in overleg gaan met de slachthuizen. 

Rianne van Kooten, advocaat van de twee slachthuizen heeft er vertrouwen in dat het goed komt. "De slachterijen hadden al een aangepast plan van aanpak gemaakt, en we hebben net van de NVWA gehoord dat die plannen goedgekeurd worden. Er komt nog overleg, maar alles wijst erop dat het gewoon rondkomt", zegt ze in dagblad Trouw

Meer vraag

Voor de slachthuizen zou het grote strop betekenen als de halalslacht niet door gaat. Dit jaar is de vraag naar vlees voor het Offerfeest groter dan normaal. Vanwege het coronavirus hebben veel moslims besloten om in Nederland te blijven en niet af te reizen naar familie in het buitenland. "Het is erg jammer dat veel Marokkaanse Nederlanders nu niet naar hun familie in Marokko kunnen", zegt Saïd Bouharrou, vice-voorzitter van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland in het AD. "Dat maakt het verloop van de offerviering ook onzeker, omdat slachthuizen nu helaas lang niet altijd kunnen voldoen aan de vraag.”

Update 29 juli: Trouw meldt op 28 juni om 22:33 dat slachthuis Ipekci uit Harderwijk en slagerij Henk Worst uit Nijkerk inmiddels toestemming van NVWA hebben gekregen om vrijdag en zaterdag zes- tot zevenhonderd lammeren per dag ritueel te slachten voor het Offerfeest. 

Dit artikel verscheen eerder op: Vleesmagazine

Altijd op de hoogte blijven?