Nederlandse foodbedrijven kunnen flink last krijgen van een gebrek aan koelcontainers, zo stelt ABN Amro. Zakelijke klanten van de bank geven aan dat het steeds lastiger wordt om deze containers te huren. De oorzaak ligt bij het stilvallen van logistieke ketens door de Chinese maatregelen tegen het coronavirus.

Voor de uitbraak van het coronavirus nam de import van vlees in China enorm toe, als gevolg van de varkensgriep. Die handel nam volgens ABN Amro zo’n 10 procent van de wereldwijde koelcontainercapaciteit in beslag. Veel van die containers staan door de crisismaatregelen vast in Chinese havens. Bovendien is er een tekort aan oplaadpunten in een aantal Chinese havens, waardoor schepen met koelcontainers moeten uitwijken naar andere havens en het nog langer kan duren voordat de containers weer op transport gaan.

Het tekort kan gevolgen hebben voor bedrijven die voedsel exporteren. Nederland is een groot exportland op het gebied van voedsel. In 2018 bedroeg de exportwaarde van de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie meer dan €39 miljard. Het gros daarvan bestaat uit bederfelijke waar waarvan een groot deel gekoeld wordt vervoerd. Zo’n 15 procent van de export gaat naar landen die niet over land bereikt kunnen worden. Juist dat deel zal worden geraakt door het gebrek aan containers.

Altijd op de hoogte blijven?