Cosun Food Technology Centre opent in voorjaar

5 januari 2017

Het nieuwe Cosun Food Technology Centre opent komend voorjaar de deuren in Dinteloord. Het bestaande R&D-centrum in Roosendaal verhuist daarnaartoe. In het centrum, dat 15 miljoen euro kost, worden stoffen gewonnen uit organisch restmateriaal van onder meer suikerbieten, zoals bietenpulp.

Het moederbedrijf van onder meer Suiker Unie en Aviko gaat in het centrum samenwerken met bedrijven als AkzoNobel, Avantium en Philips. Zo heeft het bedrijf eerder een samenwerkingsovereenkomst gesloten met AkzoNobel voor het ontwikkelen van nieuwe producten uit cellulose-bijproducten van suikerbieten. Dat meldt Duurzaam bedrijfsleven.

Bij- en restproducten

Na het winnen van suiker uit de biet, blijven nog waardevolle bij- en reststoffen achter. Zo produceert Cosun bijvoorbeeld in Roosendaal biopolymeer Betafib uit bietenpulp. Dit kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld wasverzachters, maar ook voor beton. Ook is er het afbreekbare CMI, gewonnen uit cichorei, dat aanslag van kalk en zout op installaties voorkomt.

Nieuwbouw

Het pand in Roosendaal bood onvoldoende mogelijkheden voor de ambitie van Cosun. Vandaar dat eind 2014 werd besloten tot nieuwbouw in Dinteloord. De bouw van het nieuwe centrum startte in het voorjaar van 2015.

Het nieuwe pand biedt werkplekken voor ongeveer 100 medewerkers, collega’s van andere bedrijfsonderdelen en externen. Ook zijn er laboratoria en een proeffabriek om kleine producties voor klanten te testen.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?