Cosun produceert eiwit uit bietenbladeren

suikerbiet-pixabay

Cosun heeft een proeffabriek in gebruik genomen voor de productie van eiwit. Met een methode die is ontwikkeld door TNO wordt in deze ‘Green Protein Demo Plant’ het eiwit uit bietenbladeren gehaald.

De nieuwe proeffabriek, die is ingericht in het Cosun Innovation Center bij Dinteloord, is op donderdag 10 oktober officieel in gebruik genomen. Op beperkte schaal zal daar in de eerste instantie eiwit uit bietenbladeren gehaald worden, maar later zouden ook andere gewassen kunnen volgen. Cosun heeft de exclusieve licentie om het patent van TNO te gebruiken en de unieke methode toe te passen. ‘Uit het blad wordt een donkergroen sap geëxtraheerd dat we in een aantal stappen raffineren en drogen tot een kleurloos, smaak- en geurloos eiwitpoeder’, vertelt Paulus Kosters, senior programma manager eiwitten bij Cosun. ‘De voedingsindustrie kan dit functionele plantaardig eiwit in talrijke producten benutten. Bijvoorbeeld in vleesvervangers, (schuim)gebak, dranken, sauzen en desserts.’

Schaalgrootte

De hoeveelheid eiwit die uit bladeren gewonnen kan worden is beperkt: zo’n 1% tot 3%. Als dat op grote schaal kan worden gedaan, levert dat zo’n 180 tot 280 kg eiwit per hectare op. Toch is het een extra stap die kan worden toegevoegd aan het verwaarden van restproducten uit de bietenteelt, voordat het de biogasvergisters van Suiker Unie in gaat. Tegen 2022 wil Cosun een grootschalige productielijn draaiende hebben voor de productie van eiwit.

Lees ook
Plan om Europese plantaardige voeding te promoten krijgt geen steun van Europese Commissie

Plan om Europese plantaardige voeding te promoten krijgt geen steun van Europese Commissie

De aanvraag van de Green Protein Alliance (GPA) voor subsidie om consumptie van lokaal geteelde plantaardige eiwitten te promoten, is niet gehonoreerd door de Europese Commissie. De Europese Commissie kende wel 38,1 miljoen euro steun toe aan de promotie van dierlijke producten. “In het licht van de actualiteiten is het niet honoreren extra wrang”,...

DSM brengt dit jaar nieuw eiwit van canolazaden op de markt

DSM brengt dit jaar nieuw eiwit van canolazaden op de markt

Tijdens het evenement Food Technology vertelt Maartje Franse van DSM tijdens het Kennisplatform Labmanagers over de ontwikkeling van een nieuw eiwit: CanolaPro, gemaakt van canolazade

Provincie Noord-Brabant investeert in versnelling eiwittransitie

Provincie Noord-Brabant investeert in versnelling eiwittransitie

De provincie Noord-Brabant wil vooroplopen bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën zoals kweekvlees, mycoproteïnen of het winnen van eiwitten uit algen of bacteriën. Samen met partners uit het bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen richt Brabant daarom een innovatiecoalitie op om deze ontwikkelingen te versnellen. De provincie maakt hier 1,5 miljoen...