Cosun produceert eiwit uit bietenbladeren
Cosun heeft een proeffabriek in gebruik genomen voor de productie van eiwit. Met een methode die is ontwikkeld door TNO wordt in deze ‘Green Protein Demo Plant’ het eiwit uit bietenbladeren gehaald.
De nieuwe proeffabriek, die is ingericht in het Cosun Innovation Center bij Dinteloord, is op donderdag 10 oktober officieel in gebruik genomen. Op beperkte schaal zal daar in de eerste instantie eiwit uit bietenbladeren gehaald worden, maar later zouden ook andere gewassen kunnen volgen. Cosun heeft de exclusieve licentie om het patent van TNO te gebruiken en de unieke methode toe te passen. ‘Uit het blad wordt een donkergroen sap geëxtraheerd dat we in een aantal stappen raffineren en drogen tot een kleurloos, smaak- en geurloos eiwitpoeder’, vertelt Paulus Kosters, senior programma manager eiwitten bij Cosun. ‘De voedingsindustrie kan dit functionele plantaardig eiwit in talrijke producten benutten. Bijvoorbeeld in vleesvervangers, (schuim)gebak, dranken, sauzen en desserts.’
Schaalgrootte
De hoeveelheid eiwit die uit bladeren gewonnen kan worden is beperkt: zo’n 1% tot 3%. Als dat op grote schaal kan worden gedaan, levert dat zo’n 180 tot 280 kg eiwit per hectare op. Toch is het een extra stap die kan worden toegevoegd aan het verwaarden van restproducten uit de bietenteelt, voordat het de biogasvergisters van Suiker Unie in gaat. Tegen 2022 wil Cosun een grootschalige productielijn draaiende hebben voor de productie van eiwit.
Altijd op de hoogte blijven?
Thema's
Meer over
Lees ook
Nederland als wereldleider eiwittransitie met cellulaire agricultuur
Het kabinet trekt miljoenen uit voor de eiwittransitie. Op 21 oktober meldt de minister van Economische Zaken en Klimaat in een kamerbrief dat 60 miljoen euro wordt toegekend aan het project Cellulaire Agricultuur. De investering is onderdeel van het Nationaal Groeifonds.
Aviko opent fabriek voor diepvriesfrites in België
Aviko – onderdeel van Royal Cosun – opent een fabriek voor diepvriesfrites en aardappelproducten in Poperinge, in het Belgische West-Vlaanderen. Met deze nieuwe fabriek wordt een belangrijke stap gezet bij de uitvoering van de Cosun strategie Unlock 25, die onder andere inzet op winstgevende groei in aardappelproducten. In de fabriek worden wekelijks...
Belangrijke uitdagingen in de eiwittransitie
Minder vlees, meer plantaardige eiwitten. En een circulair, duurzaam voedselsysteem dat beter is voor het milieu en waarmee we meer monden kunnen voeden. Was het maar zo eenvoudig. Welke uitdagingen zijn er in de eiwittransitie?