Cosun heeft een proeffabriek in gebruik genomen voor de productie van eiwit. Met een methode die is ontwikkeld door TNO wordt in deze ‘Green Protein Demo Plant’ het eiwit uit bietenbladeren gehaald.

De nieuwe proeffabriek, die is ingericht in het Cosun Innovation Center bij Dinteloord, is op donderdag 10 oktober officieel in gebruik genomen. Op beperkte schaal zal daar in de eerste instantie eiwit uit bietenbladeren gehaald worden, maar later zouden ook andere gewassen kunnen volgen. Cosun heeft de exclusieve licentie om het patent van TNO te gebruiken en de unieke methode toe te passen. ‘Uit het blad wordt een donkergroen sap geëxtraheerd dat we in een aantal stappen raffineren en drogen tot een kleurloos, smaak- en geurloos eiwitpoeder’, vertelt Paulus Kosters, senior programma manager eiwitten bij Cosun. ‘De voedingsindustrie kan dit functionele plantaardig eiwit in talrijke producten benutten. Bijvoorbeeld in vleesvervangers, (schuim)gebak, dranken, sauzen en desserts.’

Schaalgrootte

De hoeveelheid eiwit die uit bladeren gewonnen kan worden is beperkt: zo’n 1% tot 3%. Als dat op grote schaal kan worden gedaan, levert dat zo’n 180 tot 280 kg eiwit per hectare op. Toch is het een extra stap die kan worden toegevoegd aan het verwaarden van restproducten uit de bietenteelt, voordat het de biogasvergisters van Suiker Unie in gaat. Tegen 2022 wil Cosun een grootschalige productielijn draaiende hebben voor de productie van eiwit.

Altijd op de hoogte blijven?