Cosun produceert eiwit uit bietenbladeren

suikerbiet-pixabay

Cosun heeft een proeffabriek in gebruik genomen voor de productie van eiwit. Met een methode die is ontwikkeld door TNO wordt in deze ‘Green Protein Demo Plant’ het eiwit uit bietenbladeren gehaald.

De nieuwe proeffabriek, die is ingericht in het Cosun Innovation Center bij Dinteloord, is op donderdag 10 oktober officieel in gebruik genomen. Op beperkte schaal zal daar in de eerste instantie eiwit uit bietenbladeren gehaald worden, maar later zouden ook andere gewassen kunnen volgen. Cosun heeft de exclusieve licentie om het patent van TNO te gebruiken en de unieke methode toe te passen. ‘Uit het blad wordt een donkergroen sap geëxtraheerd dat we in een aantal stappen raffineren en drogen tot een kleurloos, smaak- en geurloos eiwitpoeder’, vertelt Paulus Kosters, senior programma manager eiwitten bij Cosun. ‘De voedingsindustrie kan dit functionele plantaardig eiwit in talrijke producten benutten. Bijvoorbeeld in vleesvervangers, (schuim)gebak, dranken, sauzen en desserts.’

Schaalgrootte

De hoeveelheid eiwit die uit bladeren gewonnen kan worden is beperkt: zo’n 1% tot 3%. Als dat op grote schaal kan worden gedaan, levert dat zo’n 180 tot 280 kg eiwit per hectare op. Toch is het een extra stap die kan worden toegevoegd aan het verwaarden van restproducten uit de bietenteelt, voordat het de biogasvergisters van Suiker Unie in gaat. Tegen 2022 wil Cosun een grootschalige productielijn draaiende hebben voor de productie van eiwit.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Voedseltechnologiebedrijf ENOUGH start met productie niet-dierlijke eiwitten in Zeeuwse eiwitfabriek

Voedseltechnologiebedrijf ENOUGH start met productie niet-dierlijke eiwitten in Zeeuwse eiwitfabriek

ENOUGH opent vanaf oktober een productiefaciliteit in het Zeeuwse Sas van Gent waarmee extra capaciteit toe wordt gevoegd aan de eiwitmarkt. De fabriek produceert binnenkort duurzame niet-dierlijke eiwitbronnen. Met deze opschaling maakt het bedrijf een belangrijke stap in het proces van eiwittransitie.

Cosun Nutrition Center van start als voedingswetenschappelijk kenniscentrum

Cosun Nutrition Center van start als voedingswetenschappelijk kenniscentrum

Met ingang van 20 juli gaat het Cosun Nutrition Center officieel van start als voedingswetenschappelijk kenniscentrum voor plantaardige voeding van de coöperatieve agrofood onderneming Royal Cosun. Het Cosun Nutrition Center richt zich op alle plantaardige producten en ingrediënten binnen Cosun met focus op voeding, gezondheid en duurzaamheid.

Thijs Bosch benoemd als directeur Cosun Protein

Thijs Bosch benoemd als directeur Cosun Protein

Royal Cosun heeft Thijs Bosch benoemd als directeur van de nieuwe business unit Cosun Protein. Hij treedt op 15 augustus 2022 bij Cosun in dienst. Samen met zijn team wordt Thijs verantwoordelijk voor de ontwikkeling en versnelde groei van plantaardige eiwitten voor food applicaties binnen Cosun.