COV noemt oproep FNV over ingrijpen in vleessector 'kwetsend, ongefundeerd en ongepast'

slachthuis_bron: Pixabay

Foto: Pixabay

"Hard ingrijpen in vleessector nodig om meer coronabesmettingen te voorkomen." Zo opende FNV een persbericht dat ze op 7 mei verstuurden naar aanleiding van coronabesmettingen in de vleesindustrie. Brancheorganisatie COV noemt de oproep kwetsend, ongefundeerd en ongepast. "Het is een klap in het gezicht van de duizenden werknemers die zich dagelijks als een van de vitale beroepsgroepen inzetten voor onze voedselvoorziening."

In Velp zitten 28 arbeidsmigranten werkzaam in de vleesindustrie in isolatie omdat de meesten van hen zijn besmet met het coronavirus. Uit onderzoek van FNV zou blijken dat in de vleessector de RIVM-regels onvoldoende worden nageleefd. John Klijn, FNV-Bestuurder Voedingsindustrie: "Er moeten nu en wel direct echte maatregelen worden genomen. Minder mensen tegelijk op de werkvloer bijvoorbeeld. Beschermingsmiddelen, aangepaste werkplekken en er moet gecontroleerd en gehandhaafd worden door de arbeidsinspectie. De mensen staan te dicht op elkaar bij het slachten. Ook is er volgens de helft van onze respondenten te weinig controle op de werkvloer."

COV-modelprotocol

COV kan zich totaal niet vinden in de uitingen van FNV. Richard van der Kruijk, algemeen secretaris van de COV, zegt op de website dat de vleessector al sinds maart werkt aan een COV-modelprotocol met Covid-19 maatregelen voor de bedrijven. In het protocol zijn afspraken gemaakt om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Hierin volgt de sector de richtlijnen van het RIVM en de overheid.

"Daar waar de 1.5 meter afstand binnen het bedrijf niet gerealiseerd kan worden, worden alternatieve maatregelen zoals het plaatsen van schotten tussen de werkplekken of het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen toegepast. Veel bedrijven hebben speciale toezichthouders aangesteld om de naleving van de afspraken te borgen. Al deze extra maatregelen zijn in aanvulling op de hygiënemaatregelen die de sector sowieso al standaard toepast."

Arbeidsmigranten

FNV gebruikt volgens de COV de coronacrisis om mediaandacht te generen en de positie van arbeidsmigranten aan te kaarten. “Ze schromen daarbij helaas niet feiten te verdraaien en de sector ten onrechte in een kwaad daglicht te zetten”, aldus Van der Kruijk. "De circa 7.000 arbeidsmigranten zijn onmisbaar voor de continuïteit van de vleessector. De woonlocaties van arbeidsmigranten zijn gecertificeerd en wij hebben op enkele signalen aan het begin van de maatregelen na geen berichten ontvangen dat de afspraken over het woon-werk vervoer niet goed worden nageleefd. In de genoemde casus in Velp zijn de maatregelen direct en in nauwe samenwerking met de GGD en de lokale autoriteiten genomen."

"De COV heeft toegezegd direct actie te ondernemen als er signalen zijn over bedrijven waar het onverhoopt toch niet goed gaat. Maar dan wel als deze concreet onderbouwd worden (namen en rugnummers). Tot nu toe hebben we slechts enkele van dergelijke signalen gekregen. Hierop is direct door de betrokken bedrijven actie ondernomen", besluit Kuijk.

Thema's
Lees ook
DuPont gaat samenwerken met start-up Bleenco

DuPont gaat samenwerken met start-up Bleenco

DuPont Sustainable Solutions (DSS) gaat een partnership aan met Bleenco GmbH uit München, een bedrijf dat is gespecialiseerd in veiligheidstechnologie. DSS en Bleenco gaan samenwerken aan het ontwikkelen van geavanceerde, opschaalbare, AI-gedreven oplossingen om werknemers beter te beschermen tegen operationele risico’s en het coronavirus.

Empack Reconnect wordt online only evenement

Empack Reconnect wordt online only evenement

Empack Reconnect, de vakbeurs voor verpakkingstechnologie, wordt een volledig online evenement dat op donderdag 17 september plaats vindt. Dit betekent dat de fysieke vakbeurs in Jaarbeurs Utrecht niet doorgaat. Onlangs kondigde Easyfairs Empack Reconnect aan als hybride verpakkingsevenement, maar de meerderheid van de community bleek de voorkeur te...

Corona veroorzaakt daling bierverkoop AB InBev en Heineken

Corona veroorzaakt daling bierverkoop AB InBev en Heineken

De coronacrisis zorgde de afgelopen maanden voor een daling van de bierverkoop van de grote brouwerijen AB InBev en Heineken. In veel landen sloot de horeca vanwege het coronavirus de deuren, wat een negatief effect had op de verkoop van bier. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van beide brouwerijen.