COV: Elke overtreding van de welzijnsregels is er één teveel

Slachthuis Rund

RTL Nieuws bracht op 19 juni de rapportages van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over de Nederlandse slachthuizen naar buiten. In ruim 2 jaar tijd legde de NVWA bij 19 slachthuizen in Nederland 48 boetes op voor misstanden bij het aanvoeren en doden van dieren. COV brengt hier enige nuance in aan. De 48 boetes kunnen afgezet worden tegen zo’n 17 miljoen correct uitgevoerde slachtingen per jaar: dit is een foutmarge van 0,0001%. Maar zo stelt de branche organisatie: "elk incident rond het dierenwelzijn in Nederlandse slachterijen is er één teveel."

Rapportages NVWA

Volgens COV komen uit de rapportages vooral lichtere tekortkomingen naar voren zoals vocht op het plafond of de temperatuur van het sterilisatiewater, waarvoor bedrijven terecht gecorrigeerd of beboet zijn. Maar er zijn ook een aantal zaken waarbij het dierenwelzijn flink in geding is. COV wijst er op dat de rapportages voornamelijk uit de periode 2015-2016 stammen. De incidenten lijken met name te hebben plaatsgevonden bij (kleinere) bedrijven die ofwel geen lid zijn van van COV of niet meer bestaan.

In een reactie laat de NVWA weten dat de overtredingen waarvoor ze de slachthuizen de afgelopen jaren hebben beboet niet voldoende waren om een slachthuis te sluiten. "We grijpen in met een middel dat in verhouding staat tot de ernst en de frequentie van de overtreding", aldus een woordvoerder. "Meestal wordt eerst een waarschuwing gegeven en dan volgen boetes, die kunnen ook verhoogd worden. Als dit niet tot verbeteringen leidt dan pas kan een bedrijf worden gesloten."

Dierenwelzijn

Dierenwelzijn en hygiëne zijn belangrijk voor COV. Met de eigen leden werkt de organisatie hard om dit optimaal te waarborgen. Speciaal opgeleide ‘welfare officers’ zorgen dagelijks voor de begeleiding van de dieren van de wachtruimtes tot de slacht. Ondernemingen werken met kwaliteitssystemen en hygiënecodes. Met camera's worden bedrijfsprocessen gevolgd en zo nodig bijgesteld. Naar aanleiding van de misstanden in het Belgische slachthuis in Tielt loopt er een pilot om deze camerabeelden te gebruiken voor het wettelijk toezicht, waardoor een extra waarborg rond het welzijn van de dieren kan worden geboden.

Naleefmonitor

De NVWA houdt permanent toezicht op het hele bedrijfsproces  de (grotere) ondernemingen. Een dierenarts van de NVWA keurt alle dieren voorafgaand aan de slacht en ook het verdere proces wordt op de voet gevolgd. Waar nodig treedt de NVWA op. Volgens de Naleefmonitor van de NVWA leven Nederlandse slachterijen de wet- en regelgeving goed na. COV ziet de monitor als een goede bron van betrouwbare informatie waarbij een vakkundige beoordeling van cijfers en feiten, transparantie en de bedrijfsmatige privacy in balans zijn.

Lees ook
Jumbo en Lidl uitgeroepen tot kampioen kiloknallen

Jumbo en Lidl uitgeroepen tot kampioen kiloknallen

In 2020 hadden zes op de tien vleesaanbiedingen van Jumbo en Lidl geen dierenwelzijnskeurmerk, blijkt uit de Kiloknallermonitor van Wakker Dier. De stichting roept de twee supermarktconcerns daarom uit tot "kampioen kiloknallen".

Laurens Hoedemaker nieuwe voorzitter COV en VNV

Laurens Hoedemaker nieuwe voorzitter COV en VNV

Laurens Hoedemaker is aangesteld als de nieuwe voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV). Hij volgt vanaf 1 mei 2021 Jos Goebbels op, die met pensioen gaat.

‘Vlees mag best duurder, maar laat de markt de prijs zetten’

‘Vlees mag best duurder, maar laat de markt de prijs zetten’

De leden van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) zijn niet principieel tegen een verhoging van de vleesprijs. Zij zijn echter van mening dat de markt de prijs moet zetten en dat die niet door middel van een heffing of belasting tot stand moet komen. Ook moet een eventuele prijsverhoging ten goede komen aan de gehele keten, dus ook naar...