COV streeft naar duurzame arbeid in de vleessector

Kouwenhoven Vlees_Ron Blaauw_foto Christiaan van Beemen 7

Foto: Christiaan van Beemen

Zomer 2021 startte de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en haar leden na gesprekken met de toenmalige Ministers van LNV en SZW, vakbonden en de dierenbescherming met het initiatief ‘Naar duurzame arbeid in de vleessector’. Op de website geeft COV een update.

In het initiatief stellen COV en haar leden te streven naar “zo veel mogelijk medewerkers die met levende dieren werken in eigen dienst te nemen. " Dit geldt voor nieuwe medewerkers in een kritische productiefunctie en voor medewerkers die langer dan twee jaar bij het bedrijf in een productiefunctie werkzaam zij.  Voorwaarde hierbij is wel dat zij duurzaam in Nederland verblijven en in de directe omgeving eigen huisvesting hebben.”

Peiling

Elk half jaar volgt COV de voortgang van dit initiatief door middel van een peiling onder de leden. Ten opzichte van juli 2021 zijn er 219 uitzendkrachten in dienst genomen. Het lukt de sector momenteel niet om dit initiatief te versnellen vanwege problemen als de krappe arbeidsmarkt, onzekerheid op de markt door bijvoorbeeld de stikstofmaatregelen, de relatie met de uitzendbureaus en het gebrek aan woonruimte.

Daarnaast heeft COV nieuwe afspraken gemaakt in de cao die de positie van flexwerkers en internationale medewerkers in de vleessector verbeteren. Ook zijn er nieuwe maatregelen voor een betere borging van dierenwelzijn, zoals een onafhankelijke dierenwelzijn specialist (DWS) en bijscholing medewerkers.

Verduurzamen arbeid

Voor het verder verduurzamen van arbeid in de vleessector is er volgens COV ook een belangrijke rol weggelegd voor de vakbonden en de overheid. “De beweging die we in gang hebben gezet, lukt alleen als we als Nederland aantrekkelijk blijven voor huidige en nieuwe medewerkers. Dit vraagt om een integrale aanpak waarin we ons niet alleen richten op internationale medewerkers, maar ook op de Nederlandse arbeidsmarkt nieuwe doelgroepen willen bereiken.”

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar de website van COV.

Bron: COV

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Verstegen Spices & Sauces wint EZK Energy Award 2022

Verstegen Spices & Sauces wint EZK Energy Award 2022

Verstegen Spices & Sauces wint de EZK Enery Award 2022. Daarmee mag Verstegen zich het meest onderscheidende bedrijf op het gebied van energiebesparing, duurzame energieopwekking en het gebruik van hernieuwbare warmte noemen. Verstegen kan namelijk sinds dit jaar vrijwel volledig zonder gas opereren.

Duurzaamheid staat centraal op Horecava

Duurzaamheid staat centraal op Horecava

Horecava, de vakbeurs voor de horecabranche in Nederland, gaat vandaag van start in Amsterdam RAI. Eén van de belangrijkste thema’s tijdens de beurs van dit jaar is duurzaamheid. Steeds meer horecaondernemers zijn bewust bezig met groen ondernemen en het tegengaan van voedselverspilling. Onderwerpen zoals eten zonder verspilling, groene innovaties en...

Verstegen Spices & Sauces genomineerd voor de EZK Energy Award

Verstegen Spices & Sauces genomineerd voor de EZK Energy Award

Verstegen Spices & Sauces is een van de drie genomineerden voor de EZK Enery Award 2022. Dat is een award voor bedrijven die zich onderscheiden op het gebied van energiebesparing, duurzame energieopwekking en/of het gebruik van hernieuwbare (duurzame) warmte. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) stelt de prijs beschikbaar.