‘Criminelen ontdekken namaakvoedsel als handel’

AMSTERDAM - Kweekzalm, verkocht als wilde zalm, slakken van straat als escargots en tafelwijnen als topwijnen: Europol stuit steeds vaker op namaakvoedsel. Criminele bendes hebben de handel in voeding ontdekt als alternatief voor drugs.

“Wie op een markt in Turkije een Louis Vuitton-handtas van 10 euro koopt, weet: dit is namaak”, zegt Chris Vansteenkiste, hoofd van de dienst Namaak bij Europol, in de Volkskrant. “Het probleem is dat weinig mensen erbij stilstaan dat het voedsel dat ze kopen vervalst of fout gelabeld is.”

De georganiseerde misdaad merkt volgens hem dat zij met vervalst voedsel hooguit enkele maanden cel riskeren, terwijl ze voor drugs het risico lopen op enkele jaren cel.

Daarnaast is, volgens Vansteenkiste, hun afzetmarkt ook veel groter, omdat iedereen nu eenmaal moet eten en drinken. Dan kan de winstmarge op een chocoladereep fors kleiner zijn dan bijvoorbeeld een lijntje cocaïne, “maar het totaalplaatje zal veel groter zijn.”, zegt Vansteenkiste.

Europol-operatie

Europol houdt jaarlijks een operatie tegen namaak. Dit keer namen sinds eind vorig jaar 33 landen deel, in zowel Amerika, Azië als Europa. De actie duurde tot enkele weken geleden. Op dit moment is al bekend dat 1260 ton aan vervalst voedsel en meer dan 430.000 liter aan vervalste drank opgespoord.

Het gaat alleen al om 131.000 liter valse olijfolie, meer dan 80.000 koekjes en chocoladerepen, 20 ton kruiden, 186 ton granen, 42 liter honing, maar ook om duizenden kilo's vis, bouillonblokjes, snoep, koffie, champagne, whisky en wodka.

Vaak gaat het bij vervalsingen niet zozeer om gevaren voor de volksgezondheid maar is wel sprake van bedrog dat relatief makkelijk is uit te voeren. Zo is de consument voor wilde zalm bijvoorbeeld bereid om 3 keer zo veel te betalen als voor kweekzalm.

Voedselveiligheid

Soms is de voedselveiligheid wel in het geding. Zo nam de Spaanse politie tijdens een recente operatie 4,5 ton slakken in beslag, die niet geschikt waren voor consumptie, maar die gewoon van de straat waren geplukt.

“In oktober vorig jaar bleken gangsters topwijn van de Franse wijngaard Romanée-Conti te hebben nagemaakt”, stelt Vansteenkiste. “Die flessen in beperkte oplage gaan normaal de deur uit voor prijzen tot 9500 euro per stuk.”

De daders profiteerden van het feit dat kopers die wijn meestal kopen om te bezitten en niet om te drinken. “Zo merkten ze gewoon niet dat er goedkope tafelwijn in de flessen zat.”

Lees ook:

 
Meer over
Lees ook
Nieuwe risico’s maken voedselveiligheid kwetsbaar

Nieuwe risico’s maken voedselveiligheid kwetsbaar

Veranderende consumptiegewoonten, fraude, vergrijzing en PFAS’s tarten de voedselveiligheid. Sommige risico’s staan op de radar, andere dreigingen zijn in opmars en nog te weinig in beeld. “Meer onderzoek is wenselijk.”

Zo denken Europeanen over voedselveiligheid (EFSA-rapport)

Zo denken Europeanen over voedselveiligheid (EFSA-rapport)

De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA onderzocht met een enquête onder meer dan 27.000 respondenten hoe Europese burgers tegen voedselveiligheid aankijken. In 2010 werd voor het laatst een soortgelijke enquête over dit onderwerp gehouden. Het uitgebreide rapport dat de EFSA heeft opgesteld staat vol interessante inzichten. Bijvoorbeeld...

Meeste fraude in de vissector, volgens EU-rapport

Meeste fraude in de vissector, volgens EU-rapport

Het aantal voedselfraudezaken dat is gemeld bij het Europese netwerk voor voedselfraude is in 2018 flink gestegen. Dat staat in het jaarlijkse rapport van het netwerk, opgesteld door de Europese Commissie. Over de vissector zijn het hoogste aantal meldingen gemaakt, stelt het rapport. In 2018 werden in totaal 234 zaken gemeld via het AAC-systeem...