CRISPR-Cas veredelt planten supersnel

tomaat

Met CRISPR-Cas9 kun je wilde tomaten in no time ombouwen tot kastomaten. Als de groententelende mensheid dat eerder had geweten had ze zich een paar duizend jaar geklungel met kruisingstechnieken kunnen besparen, suggereren twee publicaties in Nature Biotechnology.

De proof of principle laat vooral zien dat genetische modificatietechnieken inmiddels aardig zijn uitgerijpt en dat het ook moet lukken om leuke dingen te doen met ándere gewassen. Mits de EU het toelaat, natuurlijk.

De tomaat (Solanum lycopersicum) komt oorspronkelijk uit het westelijke deel van Zuid-Amerika. Zo’n 2.500 jaar geleden moeten er al gedomesticeerde varianten van hebben bestaan. Sindsdien groeiden ze uit van gelige kerstomaatjes tot de huidige knalrode Wasserbomben.

Lázaro Eustáquio Pereira Peres en collega’s uit de VS en Brazilië melden nu dat ze het dunnetjes hebben overgedaan met Solanum pimpinellifolium. Die tomatensoort is voor zover bekend nooit eerder gedomesticeerd en levert dus nog steeds minitomaatjes , maar de plant is veel taaier dan S. lycopersicum.

Ze onderzochten eerst wat de belangrijkste genetische verschillen zijn met de huidige kastomaten, en kwamen tot de conclusie dat de essentie zit in een zestal genen die respectievelijk de groeikarakteristiek, de vorm van de vrucht, het formaat (tweemaal), het aantal vruchten per plant en de voedingswaarde bepalen.

Na wat sleutelen wisten ze een CRISPR-Cas-setje te bouwen dat ze alle zes in één keer modificeert. Dat leverde nog niet direct een perfecte kastomaat op omdat je daarvoor iets nauwkeuriger moet weten hoe je ze precies moet modificeren. Maar het lycopeengehalte was alvast vijfmaal zo hoog als bij gewone kerstomaatjes.

Een Chinees team onder leiding van Cao Xu heeft Solanum pimpinellifolium op vergelijkbare wijze verCRISPR’d. Alleen kozen ze niet precies dezelfde genen uit. De nadruk ligt bij hen minder op de vruchten, maar ze wisten wél het vitamine C-gehalte van de bladeren flink te verhogen. Ze benadrukken dat het geen invloed leek te hebben op andere eigenschappen van de plant, die dan ook net zo robuust bleef.

Bron: C2W/Nature Biotechnology

Lees ook
Gen-soja tegen diarree

Gen-soja tegen diarree

In Gent zijn sojaplanten dusdanig gemodificeerd dat ze antilichamen aanmaken in hun bonen. Het resulterende sojameel verkleint de kans op darminfecties bij biggen, valt te lezen in Nature Biotechnology. Het wordt in de eerste plaats gebracht als alternatief voor excessief antibioticagebruik in de varkenshouderij. Maar met dezelfde techniek...

Toch CRISPR-cas in Europa via handelsverdrag Canada

Toch CRISPR-cas in Europa via handelsverdrag Canada

Binnen de EU willen we van genetisch gemanipuleerd voedsel niet weten. Toch zou het best kunnen dat we het ongemerkt op ons bord krijgen. Via het CETA-handelsakkoord bijvoorbeeld. Nederlandse veredelaars en telers voelen zich op achterstand gezet. "Voedsel met genetisch gemanipuleerde ingrediënten kan in Nederland worden geïmporteerd zonder...

Pittige tomaten mogelijk met kleine genetische aanpassing

Pittige tomaten mogelijk met kleine genetische aanpassing

Met gebruikmaking van de door de EU als genetische manipulatie beschouwde CRISPR-Cas9 techniek zouden Braziliaanse wetenschappers een pittige tomaat kunnen ontwikkelen. Dat schrijft The Guardian naar aanleiding van een recent onderzoek dat gepubliceerd is in het vakblad Trends in Plant Science.  De wetenschappers van de Federal...