Crowdbutching nu ook in België

evmi-deeleenkoe

WINGENE - Crowdbutching, het samen kopen, delen, slachten en eten van een koe, start nu ook in België. Naar Nederlands voorbeeld, zegt één van de Belgische initiatiefnemers David De Keyser op Vlees+.

De Keyser is gestart met Deeleenkoe.be. ”Het succes in Nederland bracht ons op een idee. Daar moet ook vraag naar zijn in België.” En dat bleek ook zo. De eerste verkoopcijfers in België zijn boven verwachting.

Ook Yvo van Rijen van het Nederlandse Koopeenkoe.nl noemt crowdbutching een succes. Sinds hij in januari van start ging, heeft hij al 120 koeien verkocht.

Herkomst

Het draait volgens Van Rijen en De Keyser om de wens van de consument te willen weten waar het gekochte vlees vandaan komt. De recente vleesschandalen doen het imago van de vleesindustrie ook geen goed.

De sector is bovendien meer en meer veranderd, vindt De Keyser, die zelf uit een vleesverwerkende familie komt. ”Van een ambacht in een industrie waar het respect voor het dier verloren is gegaan.”

Geen verspilling

Via de websites kunnen consumenten een deel van een koe kopen. Als de hele koe is gekocht, wordt het dier geslacht en wordt ieder deel als vleespakket aan huis geleverd. Er gaan zo’n 30 tot 35 pakketten uit een koe. Omdat de koe pas ‘verdeeld’ wordt als ze volledig is verkocht, is er geen verspilling van vlees en worden dieren niet onnodig geslacht, stellen de ondernemers.

Met respect

Beiden garanderen dat de koeien met respect worden behandeld en geslacht. Bij de verwerking van het vlees worden geen conserveringsmiddelen gebruikt. Willen klanten met eigen ogen controleren hoe de dieren worden behandeld, dan kan een kijkje worden genomen op de boerderij waar de dieren rondlopen.

Lees ook:

KoopeenKoe.nl: webshop voor duurzaam, traceerbaar vlees (10 januari 2014)

Lees ook
Flexitariër eet nog steeds vlees

Flexitariër eet nog steeds vlees

De afgelopen 10 jaar groeide het aantal flexitariërs in Nederland. Van 14 procent in 2011 naar 43 procent in 2019. De vleesconsumptie laat een ander beeld zien. Nederlanders gingen 2 kilo minder vlees eten.

Vrieshuizen nog steeds vol friet en vlees

Vrieshuizen nog steeds vol friet en vlees

De koel- en vrieshuizen in Nederland liggen nog altijd vol met vooral frites en vlees. Dat signaleert de Rabobank. De bank verwacht niet dat dit snel zal afnemen.

Henk en Bart Schellekens nemen Bon Vivant over

Henk en Bart Schellekens nemen Bon Vivant over

Sinds 1987 verzorgt de coöperatie Bon Vivant de in‐ en verkoop van scharrel‐ en biologisch vlees in Nederland. De coöperatie gaat nu verder onder leiding van Henk en Bart Schellekens. Zij willen de consument het meest diervriendelijke, gezondste en kwalitatief beste vlees van Nederlandse bodem bieden.