Crowdbutching nu ook in België

WINGENE - Crowdbutching, het samen kopen, delen, slachten en eten van een koe, start nu ook in België. Naar Nederlands voorbeeld, zegt één van de Belgische initiatiefnemers David De Keyser op Vlees+.

De Keyser is gestart met Deeleenkoe.be. ”Het succes in Nederland bracht ons op een idee. Daar moet ook vraag naar zijn in België.” En dat bleek ook zo. De eerste verkoopcijfers in België zijn boven verwachting.

Ook Yvo van Rijen van het Nederlandse Koopeenkoe.nl noemt crowdbutching een succes. Sinds hij in januari van start ging, heeft hij al 120 koeien verkocht.

Herkomst

Het draait volgens Van Rijen en De Keyser om de wens van de consument te willen weten waar het gekochte vlees vandaan komt. De recente vleesschandalen doen het imago van de vleesindustrie ook geen goed.

De sector is bovendien meer en meer veranderd, vindt De Keyser, die zelf uit een vleesverwerkende familie komt. ”Van een ambacht in een industrie waar het respect voor het dier verloren is gegaan.”

Geen verspilling

Via de websites kunnen consumenten een deel van een koe kopen. Als de hele koe is gekocht, wordt het dier geslacht en wordt ieder deel als vleespakket aan huis geleverd. Er gaan zo’n 30 tot 35 pakketten uit een koe. Omdat de koe pas ‘verdeeld’ wordt als ze volledig is verkocht, is er geen verspilling van vlees en worden dieren niet onnodig geslacht, stellen de ondernemers.

Met respect

Beiden garanderen dat de koeien met respect worden behandeld en geslacht. Bij de verwerking van het vlees worden geen conserveringsmiddelen gebruikt. Willen klanten met eigen ogen controleren hoe de dieren worden behandeld, dan kan een kijkje worden genomen op de boerderij waar de dieren rondlopen.

Lees ook:

KoopeenKoe.nl: webshop voor duurzaam, traceerbaar vlees (10 januari 2014)

Lees ook
Debat over eiwitbalans in COV Meat Café

Debat over eiwitbalans in COV Meat Café

Tijdens het jaarlijkse COV Meat Café op 3 november spraken vijftig genodigden uit agri en food over de ideale eiwitbalans. De debatteerden over vragen als: Wie is waarvoor verantwoordelijk? Welke rol speelt de prijs bij de consument? Kun je vlees en vervangers wel met elkaar vergelijken?

Nederlandse consument blijft vlees eten

Nederlandse consument blijft vlees eten

In 2021 verbruikte de Nederlandse bevolking 76,1 kg vlees. Een kleine stijging ten opzichte van 2020. Dat blijkt uit onderzoek naar het Nederlandse vleesverbruik van Wageningen Economic Resource in opdracht van Wakker Dier.

Vleessector lanceert Nederland Vleesland

Vleessector lanceert Nederland Vleesland

Op 1 september lanceren de samenwerkende organisaties uit de vleesketen de website Nederland Vleesland. Met deze nieuwe website wil de branche de feiten en het eerlijke verhaal over vlees en de vleessector vertellen.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren