CSM schrapt 500 banen

 DIEMEN - Bij producent van bakkerij-ingrediënten en melkzuur CSM verdwijnen 500 banen. De reorganisatie moet eind 2013 50 miljoen euro hebben opgeleverd.

Dat blijkt uit de toelichting op de derde kwartaalcijfers. Een aantal fabrieken en kantoren gaat dicht. Waar de ontslagen vallen, is nog niet bekend.

Het herstructureringsprogramma van CSM bestaat uit 3 onderdelen
1) Afbouwen van activiteiten met onvoldoende kritische massa en marktpotentieel;
2) Verbetering van de efficiency binnen de organisatie, inclusief vermindering van het aantal
organisatorische lagen;
3) Besparingen op niet essentiële kosten.

De sluiting van fabrieken en kantoren moet 20 miljoen euro van de beparingen opleveren, de efficiencyslag eveneens 20 miljoen.  De overige besparingen moeten zorgen voor de overige 10 miljoen euro. De al eerder aangekondigde reorganisatie in de Amerkaanse tak voor bakkerij-ingrediënten gaat deel uitmaken van het nieuwe herstructureringsprogramma.

Afnemende vraag
De EBITA in Q3 bedroeg 30,3 miljoen euro tegen 56,7 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar. CSM stelt hinder te hebben ondervonden van een afnemende vraag van de consument in de meeste markten. Bovendien bleven de grondstofprijzen doorstijgen. "Deze moeilijke handelsomgeving leidde tot verdere druk op de verkochte volumes en gerealiseerde prijsniveaus. Dit werd versterkt door promotionele activiteiten om de volumes op peil te houden."

De volumes en marges in de belangrijkste markten waren daardoor lager dan verwacht. CSM verwacht voor de rest van het jaar geen verbetering van de marktomstandigheden. Eerder deze maand gaf CSM al een winstwaarschuwing.

Lees ook:
'Aandeelhouders CSM willen splitsing (13 oktober 2011)

CSM: fase prijsverhogingen afgerond (11 augustus 2011)

CSM verhoogt prijzen bakkerij-ingrediënten (23 februari 2011)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over CSM

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement