CSM zet Bakery Supplies in etalage

DIEMEN - CSM wil af van de Noord-Amerikaanse en Europese Bakery Supplies-bedrijven. Het bedrijf focust op bio-based ingrediënten, namelijk Purac en Caravan Ingredients.

De bakkerij-ingrediëntentak van het bedrijf is, volgens CSM-CEO Gerard Hoetmer, een ‘goed gemanaged bedrijf’ met ‘uitstekende marktposities', maar ‘de waarde en de vooruitzichten zullen baat hebben bij een andere eigenaar’.

De Bakery Supplies-bedrijven hebben volgens CSM investeringen nodig terwijl de bio-based ingredientsbedrijven mogelijkheden zien om te investeren in waardecreërende, snelgroeiende activiteiten.

CSM stelt echter op de lange termijnonvoldoende financiële capaciteit te hebben om op beide kansen in te spelen.

Kapitaal vrijmaken

Door de Noord-Amerikaanse en Europese Bakery Supplies-bedrijven te verkopen, kan CSM kapitaal vrijmaken voor ‘activiteiten die meer potentie bieden om hogere groei en meer aandeelhouderswaarde te genereren’. Het gaat hierbij om de combinatie Purac en Caravan Ingredients.

De Bakery Supplies-bedrijven haalden in 2011 een omzet van 2,4 miljard euro en een Ebitda voor centrale en eenmalige kosten van 127,5 miljoen.

Combinatie

Purac en Caravan Ingredients samen haalden in 2011 een omzet van 704 miljoen euro en een Ebitda voor centrale en eenmalige kosten van 123,5 miljoen euro.

De combinatie richt zich op groeikansen die samenhangen met nieuwe melkzuurtoepassingen en de nieuwste bio-based alternatieven voor producten op oliebasis.

Purac zal zijn fermentatiecapaciteit benutten; behalve voor de prodcutie van melkzuur ook voor andere biologische alternatieven voor producten op petrochemische basis.

Caravan Ingredients heeft in Noord-Amerikaanse markten specialiteiten-ingrediënten, waaronder emulgatoren op melkzuurbasis, functionele mixen met enzymen en ingredënten voor mineraalverrijking.

CSM verwacht begin 2013 ‘belangrijke vooruitgang’ te hebben geboekt met de voorgenomen verkoop. Op 3 juli volgt een bijzondere aandeelhoudersvergadering om goedkeuring te krijgen voor de voorgestelde transformatie van CSM.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement