Van Dam: '8,5 miljoen subsidie voor innovaties'

Het kabinet stelt 8 miljoen euro aan subsidie beschikbaar voor hightech innovaties. Bovendien komt er 500.000 euro voor ‘start-up accelarators’, die start-ups gaan ondersteunen en de introductie van innovaties versnellen. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken donderdag tijdens de Food Valley Expo bekendgemaakt.

De 8 miljoen euro voor hightech innovaties moet zorgen dat de Nederlandse landbouw en voedselindustrie duurzamer kan produceren en toonaangevend blijft. Naar verwachting investeert het bedrijfsleven een vergelijkbaar bedrag. Van Dam: "De Nederlandse landbouw staat internationaal bekend als innovatief en efficiënt. Met de toepassing van de nieuwste innovaties uit de hightech en ICT kunnen we die positie verder versterken. Dat draagt bij aan de wereldwijde opgave om genoeg eten te produceren op een duurzame manier, en biedt ook kansen voor onze export."

Het geld voor hightech innovatie wordt ingezet via het Topsectorenbeleid. De drie Topsectoren Agri & Food, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Hightech selecteren projecten die technologie uit de verschillende expertises combineren om daarmee innovatie te versnellen. Bijvoorbeeld door technologie uit de medische wereld of de ruimtevaart toe te passen in de landbouw. De gehonoreerde innovatieprojecten en de omvang van de investering worden binnen enkele weken bekendgemaakt.

Start-up accelerators

Van Dam kondigde bovendien aan dat er nog eens 500.000 euro beschikbaar komt voor ‘start-up accelarators’, die start-ups gaan ondersteunen en de introductie van innovaties versnellen. Zo worden start-ups door gevestigde bedrijven gecoacht en begeleid in het ontwikkelen van ondernemerschap, bedrijfsplan en marketingconcept. De accelerators verbeteren ook de toegang tot investeringsfondsen en risicokapitaal. Begin 2017 start de eerste accelerator voor tuinbouw. Daarna volgen accelerators voor food en agritech.

Gezonde maaltijdbox

Van Dam was donderdag op de Food Valley Expo op Nationaal Sportcentrum Papendal om de Dutch Agri Food Week te openen, met meer dan honderd evenementen in heel Nederland in de periode 12 tot 25 oktober. Kinderen van de Beatrixschool in Wolfheze boden hem bovendien een gezonde maaltijdbox aan (zie foto). De box is door FoodforCare ontwikkeld voor de Efteling. Van Dam proostte op de Food Valley Expo ook nog met de winnaars van de Food Valley Award.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Pitch je verpakkingsconcept tijdens de Bunzl Pitch Day 2023

Pitch je verpakkingsconcept tijdens de Bunzl Pitch Day 2023

Bunzl Retail & Industry organiseert samen met Janssen Packaging de Bunzl Pitch Day op 11 mei 2023. Tijdens deze dag kunnen ondernemers, startups en studenten hun verpakkingsinnovatie pitchen aan juryleden uit de Food, Non-Food en E-commerce markt.

'Te pletter geschrokken van voedselverspilling'

Q-Point won de Food Valley Award met het project tegen voedselverspilling dat als eerste werd toegepast bij Burgers' Zoo. Het idee kwam om verspilling aan te pakken kwam van de werkvloer bij de dierentuin. “Eén van de koks stelde vast hoeveel we op jaarbasis weggooien. We zijn ons te pletter geschrokken", vertelt directeur Alex van Hooff van Burgers' Zoo. Voedselverspilling stuit Van Hooff tegen de borst omdat Burgers' Zoo zich juist richt op natuurbescherming. "Er is een tekort aan voedsel in de wereld en er is veel land nodig om voedsel te produceren. Wij zijn betrokken bij projecten om internationaal...

Scelta genomineerd voor Food Valley Award

De Scelta Taste Accelerator van Scelta Mushrooms, de aanpak van Q-Point tegen voedselverspilling in de horeca en SensorSpots non-invasieve zuurstofmeting voor verpakkingen zijn genomineerd voor de Food Valley Award 2016. Dat heeft de vakjury van de Food Valley Award bekendgemaakt.  Scelta Mushrooms heeft de Scelta Taste Accelerator ontwikkeld: een reeks natuurlijke smaakversterkers die de perceptie van een zoute smaak in voedingsmiddelen verhoogt zonder zout toe te voegen. De reeks biedt een clean label alternatief voor monosodiumglutamaat (MSG of E621) en gistextract en maakt tot 50 procent zoutreductie...