Van Dam: '8,5 miljoen subsidie voor innovaties'

Het kabinet stelt 8 miljoen euro aan subsidie beschikbaar voor hightech innovaties. Bovendien komt er 500.000 euro voor ‘start-up accelarators’, die start-ups gaan ondersteunen en de introductie van innovaties versnellen. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken donderdag tijdens de Food Valley Expo bekendgemaakt.

De 8 miljoen euro voor hightech innovaties moet zorgen dat de Nederlandse landbouw en voedselindustrie duurzamer kan produceren en toonaangevend blijft. Naar verwachting investeert het bedrijfsleven een vergelijkbaar bedrag. Van Dam: "De Nederlandse landbouw staat internationaal bekend als innovatief en efficiënt. Met de toepassing van de nieuwste innovaties uit de hightech en ICT kunnen we die positie verder versterken. Dat draagt bij aan de wereldwijde opgave om genoeg eten te produceren op een duurzame manier, en biedt ook kansen voor onze export."

Het geld voor hightech innovatie wordt ingezet via het Topsectorenbeleid. De drie Topsectoren Agri & Food, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Hightech selecteren projecten die technologie uit de verschillende expertises combineren om daarmee innovatie te versnellen. Bijvoorbeeld door technologie uit de medische wereld of de ruimtevaart toe te passen in de landbouw. De gehonoreerde innovatieprojecten en de omvang van de investering worden binnen enkele weken bekendgemaakt.

Start-up accelerators

Van Dam kondigde bovendien aan dat er nog eens 500.000 euro beschikbaar komt voor ‘start-up accelarators’, die start-ups gaan ondersteunen en de introductie van innovaties versnellen. Zo worden start-ups door gevestigde bedrijven gecoacht en begeleid in het ontwikkelen van ondernemerschap, bedrijfsplan en marketingconcept. De accelerators verbeteren ook de toegang tot investeringsfondsen en risicokapitaal. Begin 2017 start de eerste accelerator voor tuinbouw. Daarna volgen accelerators voor food en agritech.

Gezonde maaltijdbox

Van Dam was donderdag op de Food Valley Expo op Nationaal Sportcentrum Papendal om de Dutch Agri Food Week te openen, met meer dan honderd evenementen in heel Nederland in de periode 12 tot 25 oktober. Kinderen van de Beatrixschool in Wolfheze boden hem bovendien een gezonde maaltijdbox aan (zie foto). De box is door FoodforCare ontwikkeld voor de Efteling. Van Dam proostte op de Food Valley Expo ook nog met de winnaars van de Food Valley Award.

Lees ook:

Lees ook

Eerste Dutch Agri Food Week in oktober

Diverse organisaties in food hebben de krachten gebundeld. Van 12 tot en met 20 oktober organiseren ze de Dutch Agri Food Week om innovatie te bevorderen, kennis te delen en te genieten van gezonde voeding. De organisaties zijn Agrifood Capital, Food Valley NL, Greenport Westland-Oostland en Brightlands Greenport Venlo. Ze worden ondersteund door topsector Agri & Food. "De Dutch Agri Food Week is een van de manieren van de sector om te laten zien wat er in de totale keten van grond tot mond allemaal nodig is om voedsel te produceren. De verschillende partijen binnen de sector willen door hun...

Nominatie Food Valley Award voor biobased koffiecapsules Peeze

De biobased koffiecapsules van Koffiebranderij Peeze zijn genomineerd voor de Food Valley Award 2015. De andere genomineerden zijn het schone broeiproces van Marel Stork Poultry Processing om pluimvee te ontdoen van veren en de extractietechnologie Pectcof om pectine te winnen uit de pulp van koffiebessen. Dat heeft de onafhankelijke vakjury van de Food Valley Award bekend gemaakt. Hoog niveau Leo den Hartog, juryvoorzitter en directeur R&D bij Nutreco en buitengewoon hoogleraar aan de Wageningen UR vertelt dat het aantal inzendingen voor de Food Valley Award 2015 groot was. "De jury was aangenaam...

Koelverpakking, babyvoeding en onttrosser druiven genomineerd voor Food Valley Award

WAGENINGEN - De draagbare, koelverpakking voor champagneflessen van PaperFoam en Veuve Clicquot, de verse babyvoeding van Pit-Foodconcepts en de automatische druivenonttrosser van JFPT/ foodlife zijn genomineerd voor de Food Valley Award 2014. Dat heeft de onafhankelijke vakjury van de Food Valley Award onder leiding van Jan Maat, algemeen directeur TI Food and Nutrition, bekend gemaakt. Van alle aanmeldingen scoorden de drie genomineerden het hoogst op innovativiteit en economische haalbaarheid. Tijdens de Food Valley Expo op donderdag 23 oktober 2014 in Congrescentrum Papendal in Arnhem wordt...