Van Dam: "Zeewier is de groente van de toekomst"

Zeewier_LR

Het kabinet gaat investeren in de zeewierteelt. Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken gaf op 12 april in Scheveningen het startschot voor het innovatieprogramma ‘Seaweed for Food and Feed’. Hiermee investeert het kabinet in duurzame teelt van zeewier en het geschikt maken van zeewier voor menselijke consumptie en diervoeder.

Zeewier

Zeewier zit vol met plantaardig eiwit. Volgens het Voedingscentrum is het een prima vleesvervanger, vooral in de gedroogde vorm. Naast eiwitten bevat zeewier ook veel ijzer, jodium, Calcium en vitamine B12 en B1.

5 miljoen euro

Het kabinet stelt de komende vier jaar in totaal 5 miljoen euro beschikbaar voor de ontwikkeling van een duurzame zeewiersector in Nederland. Zo wil het kabinet de beschikbaarheid en aantrekkelijkheid van plantaardige producten, zoals zeewier, verhogen.

‘Buitengewoon Zeewier’

Van Dam gaf het startschot tijdens het oogstfeest ‘Buitengewoon Zeewier’ van de Stichting Noordzeeboerderij. Deze stichting liet vorig jaar een zeewier-proefboerderij voor de kust van Scheveningen te water. Van Dam bracht tijdens het feest de eerste oogst aan land. Samen met Mark Kulsdom van The Dutch Weed burger verwerkte Van Dam het zeewier vervolgens tot het nieuwe voedselproduct ‘Seawharma’.

Groente van de toekomst

Van Dam: “Zeewier is de groente van de toekomst: duurzaam en gezond. Veel mensen weten nog niet dat zeewier niet alleen lekker is maar ook makkelijk kan worden bereid. Met het innovatieprogramma zetten we in op nieuwe voedselproducten die duurzaam worden geproduceerd en die aantrekkelijk zijn voor een breed publiek.”

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Webinar over vlees- en visvervangers op basis van algen en zeewier

Webinar over vlees- en visvervangers op basis van algen en zeewier

De populariteit van plantaardige vlees- en visvervangers neemt toe. Daarom organiseert de European Algae Biomass Association (EABA) een serie webinars waar verschillende producenten van vlees- en visvervangers op basis van zeewier en algen aan het woord komen.

Cosun produceert eiwit uit bietenbladeren

Cosun produceert eiwit uit bietenbladeren

Cosun heeft een proeffabriek in gebruik genomen voor de productie van eiwit. Met een methode die is ontwikkeld door TNO wordt in deze ‘Green Protein Demo Plant’ het eiwit uit bietenbladeren gehaald. De nieuwe proeffabriek, die is ingericht in het Cosun Innovation Center bij Dinteloord, is op donderdag 10 oktober officieel in gebruik genomen....

Brood met quinoa en zeewier bij Bakker van Vessem

Brood met quinoa en zeewier bij Bakker van Vessem

Bakker Jos Huijbregts van Bakker van Vessem deed tijdens een reis door de provincie Zeeland inspiratie op voor een nieuw brood. Hiervoor gebruikt hij uitsluitend lokale producten, namelijk tarwe, quinoa en zeewier, en een klein beetje zout.