Darmbacterie ontdekt die onverteerbare vezels helpt verteren

Groente

Nieuw-Zeelandse wetenschappers ontdekten de eerste darmbacterie die zich gespecialiseerd heeft in het afbreken van de onverteerbare voedingsvezel pectine. Het onderzoek is gepubliceerd in het gerenommeerde ISME Journal van Nature.

Vezels spelen een belangrijke rol in onze spijsvertering, maar veel plantenvezels zijn moeilijk verteerbaar. Zo kunnen onze darmen eigenlijk maar weinig met de vezel pectine, die 40% van de celwanden van planten uitmaakt. De meeste darmbacteriën 'lusten' geen pectine, omdat de complexe koolhydraatstructuur weinig energie oplevert. Dat betekent dat we niet alle waardevolle voedingsstoffen in planten opnemen. Met de onverteerde pectinevezels verlaat voedingsrijke celinhoud het lichaam.

Toch afbreekbaar

Voor het eerst hebben wetenschappers nu het proces ontrafeld waarmee de darmbacterie Monoglobus pectinilyticus er in slaagt specifiek pectine af te breken. De bacterie knipt pectine op in polysaccharide degradation products, PDP's, waar de andere darmbacteriën wél wat mee kunnen. Zo nestelt M.pectinilyticus zich in een 'nieuwe ecologische niche' in het darmbioom, vermoeden de onderzoekers.

Het team analyseerde faeces-monsters van 44 gezonde Nieuw-Zeelanders gedurende 10 weken. De deelnemers rapporteerden zelf wat ze aten. Ze werden op basis daarvan verdeeld in groepen met een lage, gemiddelde of hoge vezelinname. Proefpersonen met een hogere vezelinname bleken vaker M. pectinilyticus in hun darmen te hebben.

Bron: Foodlog

Lees ook
Albert Heijn koopt online gezondheidsplatform FoodFirst Network

Albert Heijn koopt online gezondheidsplatform FoodFirst Network

Albert Heijn neemt het 'Netflix van gezond eten en leven' FoodFirst Network over. Op het lifestyleplatform krijgen betalende abonnees tips en advies over voeding, bewegen, slaap en ontspanning. Bekende gezichten van het platform zijn Rudolph van Veen en Irene Moors. De Hoogleraren Jaap Seidell en Hanno Pijl ondersteunen het initiatief.

Kurkuma heeft negatief effect op kankerbehandeling

Kurkuma heeft negatief effect op kankerbehandeling

Kurkuma is een belangrijk ingrediënt in tal van oosterse gerechten, en het is populair omdat het de gezondheid zou bevorderen. Het Indiase specerij wordt zelfs in tabletvorm geslikt als supplement, met name onder kankerpatiënten. Onderzoekers van het Erasmus MC waarschuwen nu daarmee op te passen. In Nederland krijgen jaarlijks 14.500 vrouwen...

Jury oordeelt: glyfosaat in Roundup veroorzaakte kanker

Jury oordeelt: glyfosaat in Roundup veroorzaakte kanker

De jury die Bayer twee weken geleden in San Francisco schuldig bevond aan het veroorzaken van de kanker die Edwin Hardeman opliep, stelde woensdag 27 maart de straf vast. Hoewel er wetenschappelijk geen oorzakelijk verband is vast te stellen, oordeelde de jury dat de man ziek is geworden omdat hij Roundup met glyfosaat in zijn tuin gebruikte. Bayer...