Darmbacterie ontdekt die onverteerbare vezels helpt verteren

Groente

Nieuw-Zeelandse wetenschappers ontdekten de eerste darmbacterie die zich gespecialiseerd heeft in het afbreken van de onverteerbare voedingsvezel pectine. Het onderzoek is gepubliceerd in het gerenommeerde ISME Journal van Nature.

Vezels spelen een belangrijke rol in onze spijsvertering, maar veel plantenvezels zijn moeilijk verteerbaar. Zo kunnen onze darmen eigenlijk maar weinig met de vezel pectine, die 40% van de celwanden van planten uitmaakt. De meeste darmbacteriën 'lusten' geen pectine, omdat de complexe koolhydraatstructuur weinig energie oplevert. Dat betekent dat we niet alle waardevolle voedingsstoffen in planten opnemen. Met de onverteerde pectinevezels verlaat voedingsrijke celinhoud het lichaam.

Toch afbreekbaar

Voor het eerst hebben wetenschappers nu het proces ontrafeld waarmee de darmbacterie Monoglobus pectinilyticus er in slaagt specifiek pectine af te breken. De bacterie knipt pectine op in polysaccharide degradation products, PDP's, waar de andere darmbacteriën wél wat mee kunnen. Zo nestelt M.pectinilyticus zich in een 'nieuwe ecologische niche' in het darmbioom, vermoeden de onderzoekers.

Het team analyseerde faeces-monsters van 44 gezonde Nieuw-Zeelanders gedurende 10 weken. De deelnemers rapporteerden zelf wat ze aten. Ze werden op basis daarvan verdeeld in groepen met een lage, gemiddelde of hoge vezelinname. Proefpersonen met een hogere vezelinname bleken vaker M. pectinilyticus in hun darmen te hebben.

Bron: Foodlog

Lees ook
FNLI: ‘Geen oorzakelijk verband tussen sterke bewerking en gewichtstoename’

FNLI: ‘Geen oorzakelijk verband tussen sterke bewerking en gewichtstoename’

Een groep onderzoekers onder leiding van Kevin Hall publiceerde deze maand een onderzoek met snoeiharde conclusies: sterk bewerkt voedsel zou de oorzaak zijn van de gewichtstoename onder de bevolking. EVMI vroeg de FNLI om een reactie. De branchevereniging erkent de resultaten, maar wil wel het een en ander nuanceren. ‘De titel van het...

Verband tussen bewerkt voedsel en obesitas aangetoond

Verband tussen bewerkt voedsel en obesitas aangetoond

Vorige week publiceerde een groep onderzoekers onder leiding van Kevin Hall een onderzoek met snoeiharde conclusies: sterk bewerkt voedsel zorgt voor een hogere calorie-intake. Het zou een verklaring zijn voor de obesitas-epidemie die woedt sinds de opmars van industrieel voedsel. We lichten het onderzoek kort uit. Veel wetenschappers...

Albert Heijn koopt online gezondheidsplatform FoodFirst Network

Albert Heijn koopt online gezondheidsplatform FoodFirst Network

Albert Heijn neemt het 'Netflix van gezond eten en leven' FoodFirst Network over. Op het lifestyleplatform krijgen betalende abonnees tips en advies over voeding, bewegen, slaap en ontspanning. Bekende gezichten van het platform zijn Rudolph van Veen en Irene Moors. De Hoogleraren Jaap Seidell en Hanno Pijl ondersteunen het initiatief.