Darmbacterie ontdekt die onverteerbare vezels helpt verteren

Groente

Nieuw-Zeelandse wetenschappers ontdekten de eerste darmbacterie die zich gespecialiseerd heeft in het afbreken van de onverteerbare voedingsvezel pectine. Het onderzoek is gepubliceerd in het gerenommeerde ISME Journal van Nature.

Vezels spelen een belangrijke rol in onze spijsvertering, maar veel plantenvezels zijn moeilijk verteerbaar. Zo kunnen onze darmen eigenlijk maar weinig met de vezel pectine, die 40% van de celwanden van planten uitmaakt. De meeste darmbacteriën 'lusten' geen pectine, omdat de complexe koolhydraatstructuur weinig energie oplevert. Dat betekent dat we niet alle waardevolle voedingsstoffen in planten opnemen. Met de onverteerde pectinevezels verlaat voedingsrijke celinhoud het lichaam.

Toch afbreekbaar

Voor het eerst hebben wetenschappers nu het proces ontrafeld waarmee de darmbacterie Monoglobus pectinilyticus er in slaagt specifiek pectine af te breken. De bacterie knipt pectine op in polysaccharide degradation products, PDP's, waar de andere darmbacteriën wél wat mee kunnen. Zo nestelt M.pectinilyticus zich in een 'nieuwe ecologische niche' in het darmbioom, vermoeden de onderzoekers.

Het team analyseerde faeces-monsters van 44 gezonde Nieuw-Zeelanders gedurende 10 weken. De deelnemers rapporteerden zelf wat ze aten. Ze werden op basis daarvan verdeeld in groepen met een lage, gemiddelde of hoge vezelinname. Proefpersonen met een hogere vezelinname bleken vaker M. pectinilyticus in hun darmen te hebben.

Bron: Foodlog

Lees ook
OM stopt onderzoek slachthuizen om langzame NVWA

OM stopt onderzoek slachthuizen om langzame NVWA

Het OM stopt een onderzoek naar misstanden bij slachthuizen in Noord-Nederland dat hij in 2018 inzette. Het NVWA leverde niet snel genoeg de benodigde bewijsstukken en informatie.

Vissoort identificeren met nieuwe DNA-database

Vissoort identificeren met nieuwe DNA-database

Vis verkopen als een duurdere vissoort, vaak in versneden en dus onherkenbare vorm. Het komt voor. Om deze vorm van fraude tegen te gaan ontwikkelde het Belgische Instituut van Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO) een tool waarmee het DNA van de vis bepaald kan worden.

ILVO start onderzoek naar verwerking microbieel eiwit

ILVO start onderzoek naar verwerking microbieel eiwit

Het Vlaamse onderzoeksinstituut ILVO gaat onderzoek doen naar microbiële eiwitten en de invloed van verwerkingstechnieken op die eiwitten. Het instituut doet dat in het kader van het Prometheus project, waarin verschillende Vlaamse instituten en bedrijven samenwerken om tot toepassing te komen van microbieel eiwit in diervoeder en levensmiddelen. Vee...