Darmbacterie ontdekt die onverteerbare vezels helpt verteren

Groente

Nieuw-Zeelandse wetenschappers ontdekten de eerste darmbacterie die zich gespecialiseerd heeft in het afbreken van de onverteerbare voedingsvezel pectine. Het onderzoek is gepubliceerd in het gerenommeerde ISME Journal van Nature.

Vezels spelen een belangrijke rol in onze spijsvertering, maar veel plantenvezels zijn moeilijk verteerbaar. Zo kunnen onze darmen eigenlijk maar weinig met de vezel pectine, die 40% van de celwanden van planten uitmaakt. De meeste darmbacteriën 'lusten' geen pectine, omdat de complexe koolhydraatstructuur weinig energie oplevert. Dat betekent dat we niet alle waardevolle voedingsstoffen in planten opnemen. Met de onverteerde pectinevezels verlaat voedingsrijke celinhoud het lichaam.

Toch afbreekbaar

Voor het eerst hebben wetenschappers nu het proces ontrafeld waarmee de darmbacterie Monoglobus pectinilyticus er in slaagt specifiek pectine af te breken. De bacterie knipt pectine op in polysaccharide degradation products, PDP's, waar de andere darmbacteriën wél wat mee kunnen. Zo nestelt M.pectinilyticus zich in een 'nieuwe ecologische niche' in het darmbioom, vermoeden de onderzoekers.

Het team analyseerde faeces-monsters van 44 gezonde Nieuw-Zeelanders gedurende 10 weken. De deelnemers rapporteerden zelf wat ze aten. Ze werden op basis daarvan verdeeld in groepen met een lage, gemiddelde of hoge vezelinname. Proefpersonen met een hogere vezelinname bleken vaker M. pectinilyticus in hun darmen te hebben.

Bron: Foodlog

Lees ook
Nutri-Score beïnvloedt keuze van de consument

Nutri-Score beïnvloedt keuze van de consument

Voedselkeuzelogo Nutri-Score helpt de consument om gezondere voedingskeuzes te maken. Dat volgt uit een studie uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit Gent. Het logo wordt gebruikt in België, Frankrijk en Spanje. Halverwege 2021 vind je het Nutri-Score-label ook op voedingsproducten in de Nederlandse schappen.

Onduidelijkheden rondom vissenwelzijn

Onduidelijkheden rondom vissenwelzijn

Supermarkten, visserij- en viskwekerijwetgeving en bestaande viskeurmerken besteden te weinig aandacht aan vissenwelzijn. Dat stelt de Dierenbescherming in een persbericht. Eerder nomineerde Wakker Dier keurmerken MSC en ASC al voor de Liegebeest van het jaar-verkiezing. MSC reageert met: "MSC zet zich in voor de strijd tegen overbevissing en voor bescherming...

LCA nadelig voor biologische teelt

LCA nadelig voor biologische teelt

De Life Cycle-analyse (LCA) is inmiddels een beproefde methode om de milieu-impact van producten meetbaar te maken. De methode is in eerste instantie ontwikkeld om de impact van industriële producten te meten, maar wordt ook toegepast op de productie en verwerking  van voedsel en verpakkingen. De manier waarop die analyses de ecologische voetafdruk...