Databank brengt cowpea genetisch in beeld

zwartoogbonen

Het Jaar van de Boon  is afgesloten met het nieuws dat de genetische databank van de cowpea af is, meldt Foodlog. Deze boon (zwartoogboon of black eyed pea)  is vooral in West-Afrika een belangrijk stapelvoedsel en een bron van eiwitten.

In de databank zijn zo’n 6000 varianten opgenomen, waarbij per variant de unieke kwaliteiten zijn beschreven. Behalve eiwitrijk zijn ze ook rijk aan ijzer, vezels, foliumzuur en andere voedingsstoffen.

Verschillende condities

Het bijzondere van cowpeas is dat deze in zeer veel verschillende condities en ook onder moeilijke omstandigheden (droogte, hitte of juist kou) kunnen groeien. Zo is, aangepast aan de lokale omstandigheden, steeds een juiste variant te vinden.

Volgens onderzoeker Tim Close van de University of California-Riverside (UCR) is het daarmee een essentieel onderdeel voor voedselzekerheid in de wereld. Daarover bericht EurekAlert.

Veelzijdige toepassingen

Terwijl de cowpeas groeien, kunnen de bladeren van de plant ondertussen worden gegeten zoals spinazie, juist op momenten dat er weinig andere producten geoogst kunnen worden.

De bonen zelf kunnen vers van het land gegeten worden of worden in gedroogde vorm bewaard en later gegeten of gemalen tot bloem. En de resten van de plant kunnen aan het vee worden gevoerd.

Lees ook:

Lees ook
FAO: forse stijging prijzen voedsel

FAO: forse stijging prijzen voedsel

Hoewel de omikron-variant van het SARS-CoV-2 virus de prijzen van grondstoffen voor levensmiddelen iets lijkt te laten dalen, maakte de FAO deze week bekend dat de prijzen van verschillende basisproducten sinds een jaar fors zijn gestegen. De FAO-index van de voedselprijzen (FFPI) bereikte in november 2021 gemiddeld 134,4 punten, een stijging...

We’re Smart Future Awards 2021 uitgereikt

We’re Smart Future Awards 2021 uitgereikt

Tijdens het Horeca Expo in Gent op 21 november 2021 zijn de We’re Smart Future Awards 2021 uitgereikt. De jury beoordeelde het afgelopen jaar meer dan honderd restaurants in Nederland, België, Italië, Frankrijk en de Verenigde Staten op het aandeel groenten en fruit op hun menu, net als op culinaire creativiteit, ecologische voetafdruk en verrassende...

NAGF lanceert video over belang groente- en fruitconsumptie bij jonge kinderen

NAGF lanceert video over belang groente- en fruitconsumptie bij jonge kinderen

Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) publiceert een video met tips om de groente- en fruitconsumptie van kinderen te verhogen.