Databank brengt cowpea genetisch in beeld

2 januari 2017

Het Jaar van de Boon  is afgesloten met het nieuws dat de genetische databank van de cowpea af is, meldt Foodlog. Deze boon (zwartoogboon of black eyed pea)  is vooral in West-Afrika een belangrijk stapelvoedsel en een bron van eiwitten.

In de databank zijn zo’n 6000 varianten opgenomen, waarbij per variant de unieke kwaliteiten zijn beschreven. Behalve eiwitrijk zijn ze ook rijk aan ijzer, vezels, foliumzuur en andere voedingsstoffen.

Verschillende condities

Het bijzondere van cowpeas is dat deze in zeer veel verschillende condities en ook onder moeilijke omstandigheden (droogte, hitte of juist kou) kunnen groeien. Zo is, aangepast aan de lokale omstandigheden, steeds een juiste variant te vinden.

Volgens onderzoeker Tim Close van de University of California-Riverside (UCR) is het daarmee een essentieel onderdeel voor voedselzekerheid in de wereld. Daarover bericht EurekAlert.

Veelzijdige toepassingen

Terwijl de cowpeas groeien, kunnen de bladeren van de plant ondertussen worden gegeten zoals spinazie, juist op momenten dat er weinig andere producten geoogst kunnen worden.

De bonen zelf kunnen vers van het land gegeten worden of worden in gedroogde vorm bewaard en later gegeten of gemalen tot bloem. En de resten van de plant kunnen aan het vee worden gevoerd.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?