Databank brengt cowpea genetisch in beeld

zwartoogbonen

Het Jaar van de Boon  is afgesloten met het nieuws dat de genetische databank van de cowpea af is, meldt Foodlog. Deze boon (zwartoogboon of black eyed pea)  is vooral in West-Afrika een belangrijk stapelvoedsel en een bron van eiwitten.

In de databank zijn zo’n 6000 varianten opgenomen, waarbij per variant de unieke kwaliteiten zijn beschreven. Behalve eiwitrijk zijn ze ook rijk aan ijzer, vezels, foliumzuur en andere voedingsstoffen.

Verschillende condities

Het bijzondere van cowpeas is dat deze in zeer veel verschillende condities en ook onder moeilijke omstandigheden (droogte, hitte of juist kou) kunnen groeien. Zo is, aangepast aan de lokale omstandigheden, steeds een juiste variant te vinden.

Volgens onderzoeker Tim Close van de University of California-Riverside (UCR) is het daarmee een essentieel onderdeel voor voedselzekerheid in de wereld. Daarover bericht EurekAlert.

Veelzijdige toepassingen

Terwijl de cowpeas groeien, kunnen de bladeren van de plant ondertussen worden gegeten zoals spinazie, juist op momenten dat er weinig andere producten geoogst kunnen worden.

De bonen zelf kunnen vers van het land gegeten worden of worden in gedroogde vorm bewaard en later gegeten of gemalen tot bloem. En de resten van de plant kunnen aan het vee worden gevoerd.

Lees ook:

Lees ook
Olam zoekt naar baanbrekend onderzoek rondom voedselzekerheid

Olam zoekt naar baanbrekend onderzoek rondom voedselzekerheid

Agrimultinational Olam is op zoek naar innovatieve, wetenschappelijke onderzoeksprojecten die een directe impact hebben op voedselzekerheid. In 2021 geeft het bedrijf voor de vierde keer de Olam Prize for Innovation in Food Secutiry weg, met een beurs van $75.000 voor het winnende project. In tegenstelling tot andere onderzoeksprijzen, moeten de deelnemers...

Nieuwe treinverbinding voor versproducten van Spanje naar Nederland

Nieuwe treinverbinding voor versproducten van Spanje naar Nederland

Vanaf deze week rijdt er een rechtstreekse trein tussen Spanje en Nederland om versproducten te vervoeren. Driemaal per week vervoert deze gekoelde trein groente en fruit tussen Valencia en Rotterdam.  Een belangrijke drijfveer van de betrokken partijen is het verduurzamen van het vervoer tussen Spanje en Nederland. Spanje is voor Noordwest-Europa...

Greenyard versterkt handelsrelaties met afnemers

Greenyard versterkt handelsrelaties met afnemers

Groente- en fruitconcern Greenyard is bezig met een inhaalslag. Door nieuwe overeenkomsten worden de banden met verschillende afnemers versterkt. Dit moet de omzet laten groeien. Het Belgische groente- en fruitbedrijf Greenyard bracht vorige maand zijn transformatieplan naar buiten om uit de schulden te komen en zet nu stappen in de goede richting....