Databank brengt cowpea genetisch in beeld

zwartoogbonen

Het Jaar van de Boon  is afgesloten met het nieuws dat de genetische databank van de cowpea af is, meldt Foodlog. Deze boon (zwartoogboon of black eyed pea)  is vooral in West-Afrika een belangrijk stapelvoedsel en een bron van eiwitten.

In de databank zijn zo’n 6000 varianten opgenomen, waarbij per variant de unieke kwaliteiten zijn beschreven. Behalve eiwitrijk zijn ze ook rijk aan ijzer, vezels, foliumzuur en andere voedingsstoffen.

Verschillende condities

Het bijzondere van cowpeas is dat deze in zeer veel verschillende condities en ook onder moeilijke omstandigheden (droogte, hitte of juist kou) kunnen groeien. Zo is, aangepast aan de lokale omstandigheden, steeds een juiste variant te vinden.

Volgens onderzoeker Tim Close van de University of California-Riverside (UCR) is het daarmee een essentieel onderdeel voor voedselzekerheid in de wereld. Daarover bericht EurekAlert.

Veelzijdige toepassingen

Terwijl de cowpeas groeien, kunnen de bladeren van de plant ondertussen worden gegeten zoals spinazie, juist op momenten dat er weinig andere producten geoogst kunnen worden.

De bonen zelf kunnen vers van het land gegeten worden of worden in gedroogde vorm bewaard en later gegeten of gemalen tot bloem. En de resten van de plant kunnen aan het vee worden gevoerd.

Lees ook:

Lees ook
Colruyt kiest voor herbruikbare zakjes voor groente en fruit

Colruyt kiest voor herbruikbare zakjes voor groente en fruit

Retailer Colruyt Group gaat zijn plastic zakjes voor groente en fruit voor eenmalig gebruik vervangen voor herbruikbare zakjes. Deze duurzame zakjes moeten door de klant worden aangekocht en kunnen tot wel 100 keer worden hergebruikt. De nieuwe doorzichtige AGF zakjes zijn gemaakt van 100% polyester en wegen slechts 37 gram per stuk. Bij het afrekenen...

Greenyard komt met transformatieplan en schrapt 422 banen

Greenyard komt met transformatieplan en schrapt 422 banen

Vandaag publiceerde het noodlijdende Belgische groente- en fruitbedrijf Greenyard zijn transformatieplan. Met het schrappen van ruim vierhonderd banen en de verkoop van de conservendivisie hoopt het bedrijf uit de schulden te komen. Bij de herstructurering staan 422 banen op de tocht, aldus de groente- en fruitleverancier. De meeste ontslagen zullen...

Europese Commissie gaat groente-, fruit- en wijndata documenteren

Europese Commissie gaat groente-, fruit- en wijndata documenteren

De Europese Commissie gaat twee nieuwe marktobservatoria toevoegen aan haar database. Voor groente & fruit, en wijnproducten komt straks een overzicht online met data, marktanalyses en voorspellingen. Het doel van de observatoria is dat producenten meer inzicht krijgen in hun markt. De EU wil zo meer transparantie in haar key-sectoren van de agricultuur....