DE en koffietak Mondelez fuseren tot Jacobs Douwe Egberts

AMSTERDAM - D.E Master Blenders 1753 neemt de koffieactiviteiten van Mondelēz International over. De nieuw gevormde onderneming Jacobs Douwe Egberts (JDE) heeft een jaaromzet van ruim 5 miljard euro.

Dat hebben beide bedrijven woensdag bekendgemaakt. Jacobs Douwe Egberts (JDE) zal zijn thuisbasis in Nederland hebben.

Mondelēz International ontvangt ongeveer 3,7 miljard euro cash voor de verkoop van de koffieactiviteiten. Bovendien krijgt  Mondelēz International een aandeel van 49 procent in Jacobs Douwe Egberts.

Bestuur

Eigenaar van D.E Masterblenders 1753 is Acorn Holdings B.V. (AHBV), dat weer eigendom is van een groep van investeerders onder leiding van JAB Holding Company. AHBV krijgt een meerderheidsaandeel  in het voorgestelde gecombineerde bedrijf. Ook krijgt AHBV een meerderheid van zetels in het bestuur, dat zal worden voorgezeten door de huidige voorzitter van D.E. Master Blenders 1753, Bart Becht.

De koffieactiviteiten van Mondelēz International hadden in 2013 een omzet van ongeveer 2.9 miljard euro, terwijl D.E Master Blenders 1753 2.5 miljard euro omzette.

Merken

Tot de merken die onder JDE komen te vallen, behoren Jacobs, Carte Noire, Gevalia, Kenco, Tassimo en Millicano die nu nog van Mondelēz International zijn, en Douwe Egberts, L’OR, Pilão en Senseo van D.E Master Blenders 1753.

De overname moet nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten. Ook voeren D.E Master Blenders 1753 en Mondelez gesprekken met ondernemingsraden. De partijen verwachten de transactie in de loop van 2015 af te ronden.

Tweede in de wereld

Na de overname is JDE op de wereldmarkt voor koffie goede tweede, na marktleider Nestlé. De totale omzet in de wereld voor koffie bedraagt volgens Euromonitor 58 miljard euro. Nestlé heeft een omzet van 7,9 miljard euro en JDE haalt 5,4 miljard euro. Samen hebben zij dus een kwart van de wereldmarkt in handen.

D.E Masterblenders 1753 werd in 2013 overgenomen door Joh. A. Benckiser (JAB) en van de beurs gehaald. Mondelez International is in 2012 ontstaan door de splitsing van Kraft Foods.

Lees ook:

Meer over
Lees ook
Berlin Packaging neemt Nederlands Vinkova B.V. over

Berlin Packaging neemt Nederlands Vinkova B.V. over

Berlin Packaging een leverancier van glazen, plastic en metalen verpakkingen en sluitingen neemt op Vinkova B.V., een leverancier van glazen verpakkingen voor voedingsmiddelen en dranken. Vinkova is gevestigd in Bussum.

Ahold geïnteresseerd in overname Hema

Ahold geïnteresseerd in overname Hema

Ahold Delzaize zich wil mengen in de overnamestrijd rond Hema. Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van bronnen. Het supermarktconcern zou volgens de krant de hulp van zakenbank Lazard hebben ingeroepen. Potentiele bieder van Hema hebben tot maandag 13 juli om hun interesse kenbaar te maken.

Givaudan verkoopt Nederlandse kaasactiviteiten

Givaudan verkoopt Nederlandse kaasactiviteiten

De Zwitserse geur- en smaakstoffenproducent Givaudan verkoopt een deel van zijn Nederlandse kaasactiviteiten aan het Vlaams-Nederlandse bedrijf St. Paul. Daarmee komt de productie van bewerkte en geraspte kaas die Givaudan in 2017 verkreeg weer terug in Nederlandse handen. Givaudan kreeg de kaasactiviteiten in handen bij de overname van Vika BV in...