DE en koffietak Mondelez fuseren tot Jacobs Douwe Egberts

8 mei 2014

AMSTERDAM - D.E Master Blenders 1753 neemt de koffieactiviteiten van Mondelēz International over. De nieuw gevormde onderneming Jacobs Douwe Egberts (JDE) heeft een jaaromzet van ruim 5 miljard euro.

Dat hebben beide bedrijven woensdag bekendgemaakt. Jacobs Douwe Egberts (JDE) zal zijn thuisbasis in Nederland hebben.

Mondelēz International ontvangt ongeveer 3,7 miljard euro cash voor de verkoop van de koffieactiviteiten. Bovendien krijgt  Mondelēz International een aandeel van 49 procent in Jacobs Douwe Egberts.

Bestuur

Eigenaar van D.E Masterblenders 1753 is Acorn Holdings B.V. (AHBV), dat weer eigendom is van een groep van investeerders onder leiding van JAB Holding Company. AHBV krijgt een meerderheidsaandeel  in het voorgestelde gecombineerde bedrijf. Ook krijgt AHBV een meerderheid van zetels in het bestuur, dat zal worden voorgezeten door de huidige voorzitter van D.E. Master Blenders 1753, Bart Becht.

De koffieactiviteiten van Mondelēz International hadden in 2013 een omzet van ongeveer 2.9 miljard euro, terwijl D.E Master Blenders 1753 2.5 miljard euro omzette.

Merken

Tot de merken die onder JDE komen te vallen, behoren Jacobs, Carte Noire, Gevalia, Kenco, Tassimo en Millicano die nu nog van Mondelēz International zijn, en Douwe Egberts, L’OR, Pilão en Senseo van D.E Master Blenders 1753.

De overname moet nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten. Ook voeren D.E Master Blenders 1753 en Mondelez gesprekken met ondernemingsraden. De partijen verwachten de transactie in de loop van 2015 af te ronden.

Tweede in de wereld

Na de overname is JDE op de wereldmarkt voor koffie goede tweede, na marktleider Nestlé. De totale omzet in de wereld voor koffie bedraagt volgens Euromonitor 58 miljard euro. Nestlé heeft een omzet van 7,9 miljard euro en JDE haalt 5,4 miljard euro. Samen hebben zij dus een kwart van de wereldmarkt in handen.

D.E Masterblenders 1753 werd in 2013 overgenomen door Joh. A. Benckiser (JAB) en van de beurs gehaald. Mondelez International is in 2012 ontstaan door de splitsing van Kraft Foods.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?