De Haagsche Bierbitterbal

Haagsche bierbitterballen

De Haagsche Croquetterij, Brouwerij De Prael en de Internationale biersommelier Arvid Bergström hebben de handen ineen geslagen. Gezamelijk ontwikkelden zij de Haagsche Bierbitterbal. Vandaag, donderdag 13 december wordt deze bierbitterbal voor het eerst geserveerd in de brouwerij.

In april 2018 opende Brouwerij de Prael de deuren in Den Haag. In de Haagse vestiging worden de borrelhapjes van De Haagsche Croquetterij geserveerd. Tijdens een voortgangsgesprek ontstond het idee voor de bierbitterbal. Zorg- en Keukenmanager Jan Koppe van Brouwerij de Pael zag kansen om de groep mensen waar zij mee werken die een achterstand hebben op de arbeidsmarkt vertrouwd te maken met de Haagsche Croquetterij.

Tom de Heij richtte De Haagsche Croquetterij op. In twee jaar tijd wist hij veel bekendheid te genereren binnen de Haagsche horeca en daarbuiten. Voor zijn producten gebruikt hij vooral lokale ingrediënten en traditionele recepturen. Het idee van de Haagsche Bierbitterbal, een bitterbal met bier van Brouwerij de Prael, was geboren.

Om te bepalen wel Prael bier het beste tot zijn recht zou komen in een bitterbal schakelden ze de hulp in van Arvid Bergström. Bergström is biersommelier, kok, auteur van kookboeken en voorzitter van het Nederlands Gilde der Biersommelier. Hij had juist De Heij benaderd voor hulp bij zijn nieuwe boek 'Bier en Bitterballen', wat begin 2019 moet verschijnen. "Kan jij ons helpen bij de bierkeuze van deze bitterbal" vroeg De Heij. "Met plezier", antwoordde Bergström. "Als ik de receptuur mag gebruiken in mijn nieuwe kookboek!"

Donderdag 13 december wordt tijdens een bijeenkomst bij Brouwerij De Prael bekend gemaakt welk bier is gebruikt voor de Haagsche Bitterbal. Begin 2019 gaat De Heij op locatie werken aan zijn productontwikkelingen samen met de mensen van Brouwerij De Prael.

Bron: More than drinks

Lees ook
OM: Bierfraudeurs pleegden intellectuele eigendomsfraude met levensmiddelen

OM: Bierfraudeurs pleegden intellectuele eigendomsfraude met levensmiddelen

Vorige week stond een echtpaar uit Nijkerk voor de rechter voor bierfraude. Zij verhandelden tussen 2015 en 2017 duizenden fusten met merkloos bier alsof het van bekende biermerken was. Het Openbaar Ministerie (OM) veroordeelt het duo voor bedrijfsmatige merkvervalsing met levensmiddelen. Het OM beschuldigt het duo van bedrijfsmatige merkvervalsing...

Biergist heeft wijngist als voorouder

Biergist heeft wijngist als voorouder

Door het genoom van 47 soorten gist te ontcijferen ontdekten biochemici van de universiteit van Rochester, New York, dat biergist nauw verwant is met wijngist. Dat bericht Nature. Vele biersoorten, zoals pils en de Engelse bitters, worden gebrouwen met brouwersgist, Saccharomyces cerevisiae. Ondergistende bieren, zoals Belgische abdijbieren...

Trappisten vertalen hun geloof in duurzaam water voor hun bier

Trappisten vertalen hun geloof in duurzaam water voor hun bier

De Nederlandse trappistenbrouwerij van Koningshoeven, één van de 13 abdijen ter wereld die trappistenbier mogen produceren, brouwt 10 miljoen liter bier per jaar.  Voor de monniken begon dat commerciële succes te knagen. "We bidden zeven keer per dag tot God en danken hem voor zijn creatie, maar we deden niets tegen...