De Haagsche Bierbitterbal

Haagsche bierbitterballen

De Haagsche Croquetterij, Brouwerij De Prael en de Internationale biersommelier Arvid Bergström hebben de handen ineen geslagen. Gezamelijk ontwikkelden zij de Haagsche Bierbitterbal. Vandaag, donderdag 13 december wordt deze bierbitterbal voor het eerst geserveerd in de brouwerij.

In april 2018 opende Brouwerij de Prael de deuren in Den Haag. In de Haagse vestiging worden de borrelhapjes van De Haagsche Croquetterij geserveerd. Tijdens een voortgangsgesprek ontstond het idee voor de bierbitterbal. Zorg- en Keukenmanager Jan Koppe van Brouwerij de Pael zag kansen om de groep mensen waar zij mee werken die een achterstand hebben op de arbeidsmarkt vertrouwd te maken met de Haagsche Croquetterij.

Tom de Heij richtte De Haagsche Croquetterij op. In twee jaar tijd wist hij veel bekendheid te genereren binnen de Haagsche horeca en daarbuiten. Voor zijn producten gebruikt hij vooral lokale ingrediënten en traditionele recepturen. Het idee van de Haagsche Bierbitterbal, een bitterbal met bier van Brouwerij de Prael, was geboren.

Om te bepalen wel Prael bier het beste tot zijn recht zou komen in een bitterbal schakelden ze de hulp in van Arvid Bergström. Bergström is biersommelier, kok, auteur van kookboeken en voorzitter van het Nederlands Gilde der Biersommelier. Hij had juist De Heij benaderd voor hulp bij zijn nieuwe boek 'Bier en Bitterballen', wat begin 2019 moet verschijnen. "Kan jij ons helpen bij de bierkeuze van deze bitterbal" vroeg De Heij. "Met plezier", antwoordde Bergström. "Als ik de receptuur mag gebruiken in mijn nieuwe kookboek!"

Donderdag 13 december wordt tijdens een bijeenkomst bij Brouwerij De Prael bekend gemaakt welk bier is gebruikt voor de Haagsche Bitterbal. Begin 2019 gaat De Heij op locatie werken aan zijn productontwikkelingen samen met de mensen van Brouwerij De Prael.

Bron: More than drinks

Lees ook
Nieuwe fles voor Bavaria's 300e verjaardag

Nieuwe fles voor Bavaria's 300e verjaardag

Ter gelegenheid van het 300-jarig bestaan zit Bavaria in een nieuw flesje. Owens-Illinois, Inc (OI) ontwikkelde de nieuwe donkerbruine fles. De fles heeft een lange, strakke hals met daarin het bekende Bavaria-kompas in embossing. Ook het etiket is aangepast en is nu Royal Blue.

Een beetje Grimbergen komt straks weer uit de abdij

Een beetje Grimbergen komt straks weer uit de abdij

Fotocredits: 'Grimbergen', matt512 We moeten nog een jaartje geduld hebben, maar dat is natuurlijk niets na 220 jaar. Volgend jaar zal er eindelijk weer Grimbergen abdijbier gebrouwen in de abdij te Grimbergen. Grimbergen? Dat bestaat toch al lang? Jazeker, maar het commerciële abdijbier met die naam wordt gebrouwen door Alken Maes en Carlsberg,...

1 op de 10 biertjes wordt alcoholvrij, voorspelt Heineken

1 op de 10 biertjes wordt alcoholvrij, voorspelt Heineken

Bierbrouwer Heineken verwacht dat in Europa alcoholvrij bier straks minstens 10% van de markt uitmaakt. Dat zegt Ilaria Lodigiani in een interview tegen RTL Z. Lodigiani is wereldwijd verantwoordelijk bij Heineken voor alcoholarm en -vrij bier. Heineken wilde 150 jaar lang geen alcoholvrij bier onder eigen merknaam verkopen. Twee...