De Haagsche Bierbitterbal

Haagsche bierbitterballen

De Haagsche Croquetterij, Brouwerij De Prael en de Internationale biersommelier Arvid Bergström hebben de handen ineen geslagen. Gezamelijk ontwikkelden zij de Haagsche Bierbitterbal. Vandaag, donderdag 13 december wordt deze bierbitterbal voor het eerst geserveerd in de brouwerij.

In april 2018 opende Brouwerij de Prael de deuren in Den Haag. In de Haagse vestiging worden de borrelhapjes van De Haagsche Croquetterij geserveerd. Tijdens een voortgangsgesprek ontstond het idee voor de bierbitterbal. Zorg- en Keukenmanager Jan Koppe van Brouwerij de Pael zag kansen om de groep mensen waar zij mee werken die een achterstand hebben op de arbeidsmarkt vertrouwd te maken met de Haagsche Croquetterij.

Tom de Heij richtte De Haagsche Croquetterij op. In twee jaar tijd wist hij veel bekendheid te genereren binnen de Haagsche horeca en daarbuiten. Voor zijn producten gebruikt hij vooral lokale ingrediënten en traditionele recepturen. Het idee van de Haagsche Bierbitterbal, een bitterbal met bier van Brouwerij de Prael, was geboren.

Om te bepalen wel Prael bier het beste tot zijn recht zou komen in een bitterbal schakelden ze de hulp in van Arvid Bergström. Bergström is biersommelier, kok, auteur van kookboeken en voorzitter van het Nederlands Gilde der Biersommelier. Hij had juist De Heij benaderd voor hulp bij zijn nieuwe boek 'Bier en Bitterballen', wat begin 2019 moet verschijnen. "Kan jij ons helpen bij de bierkeuze van deze bitterbal" vroeg De Heij. "Met plezier", antwoordde Bergström. "Als ik de receptuur mag gebruiken in mijn nieuwe kookboek!"

Donderdag 13 december wordt tijdens een bijeenkomst bij Brouwerij De Prael bekend gemaakt welk bier is gebruikt voor de Haagsche Bitterbal. Begin 2019 gaat De Heij op locatie werken aan zijn productontwikkelingen samen met de mensen van Brouwerij De Prael.

Bron: More than drinks

Lees ook
Bierverkoop met 36 procent gedaald

Bierverkoop met 36 procent gedaald

Sinds het ingaan van de maatregelen tegen het coronavirus is de bierverkoop in Nederland met 36 procent gedaald. Sommige kleine brouwers hebben zelfs te maken met een daling van 90 procent. Dat maakt de vereniging Nederlandse Brouwers bekend.

Productie van Corona bier stilgelegd

Productie van Corona bier stilgelegd

De productie van Corona bier in Mexico wordt tijdelijk stilgelegd vanwege het coronavirus. Dat heeft niets te maken met de toevallige gelijknamigheid van het bier en het virus; de productie komt stil te liggen door de Mexicaanse maatregelen tegen de verspreiding van het virus. De Mexicaanse overheid heeft alle non-essentiële activiteiten in de...

GierBier: bier gemaakt van mestwater

GierBier: bier gemaakt van mestwater

Mest is een belangrijke afvalstof van de landbouw en veeteelt. Bjorn Barten bedacht een nieuwe bestemming voor de mest. Hij gebruikt het water uit de mest om een spieciaalbier te brouwen, met de toepasselijke naam GierBier. Bij mestverwerkingsinstallatie wordt mest verwerkt tot organische mestkorrels en gebruikt om groene stroom op te wekken,...