Ambachtelijke bakker maakt brood nog steeds te zout

Uit een meting van het Nederlands Bakkerij Centrum blijkt dat brood van de ambachtelijke bakker een stuk zouter is dan brood uit industriële bakkerijen. Gemiddeld zit het brood van ambachtelijke bakkers zelfs nog boven de wettelijke norm van maximaal 1,8 procent NaCl op de droge stof. Dat meldt het NVB.

De meting werd uitgevoerd op 502 verschillende broden van ambachtelijke en industriële bakkers en retailers. In totaal voldeed 15 procent van die broden niet aan de wettelijke norm van een zoutgehalte van 1,8 procent. Van de industriële broden voldeed 9 procent niet, maar van de ambachtelijke broden zat meer dan 40 procent boven de norm. Gemiddeld bevatten de ambachtelijke broden 1,84 procent zout. Bij de industriële broden zit het zoutpercentage gemiddeld op 1,61 procent, ruim onder de norm. Stokbroden, hard kleinbrood en zuurstofarmverpakt kleinbrood laten de hoogste waarden zien.

Weinig verbetering

Industrieel brood is sinds 2009 veel minder zout geworden, maar ambachtelijk brood blijft dus achter. De wettelijke norm voor het zoutgehalte in brood was in 2008 nog 2,5 procent en is in stappen verlaagd naar 1,8 procent in 2013. Het is niet voor het eerst dat het te hoge zoutgehalte van ambachtelijk brood wordt geconstateerd. In 2016 deed de Consumentenbond een kleinschalig onderzoek naar het zoutgehalte van ambachtelijk brood, waaruit ook al bleek dat bijna de helft van de broden zouter was dan wettelijk toegestaan.

Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij

De meting is uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij. Ondanks de teleurstellende cijfers bij ambachtelijke broden zegt de NVB blij te zijn met de resultaten. "Conclusie van de monitoring is dat de gehele sector (industrie en ambacht) met een gewogen gemiddelde van 1,64% zout op de droge stof ruim voldoet aan het Warenwetbesluit Meel en Brood."

Tabel: Resultaten tiende landelijke zoutmonitoring – Bron: NVB

   

 

Totaal

Industrie

Ambacht

Aantal monsters

502

400

102

 

Gewogen gemiddelde % NaCl op droge stof 

1,64

     

Gemiddelde % NaCl op droge stof

1,65

1,61

1,84

 

Gewogen gemiddelde natrium mg/100 g brood

407

     

Gemiddelde natrium mg/100 g brood

412

399

462

 

Totaal aantal monsters dat voldoet aan norm Schijf van Vijf ≤450mg natrium per 100g eindproduct (norm geldt alleen voor bruinbrood en volkoren)

416 (83%)

359 (90%)

57 (56%)

 

Gewogen gemiddelde zout g/100 g brood

1,02

     

Gemiddelde zout g/100 gram brood

1,03

1,00

1,15

 

Meer over
Lees ook
Gezondheidseffecten volkoren moleculair verklaard

Gezondheidseffecten volkoren moleculair verklaard

Dat volkoren producten gezond zijn, wisten we al. Een onderzoeksteam uit Finland, Italië en Frankrijk zegt nu ook een mogelijke moleculaire verklaring te hebben gevonden: betaïne, een groep van stoffen die de structuur van zowel formele positieve als negatieve ladingen hebben. Ze onderzochten het effect van een 12-weken-durend dieet met veel volkoren...

Intervisie2018: actuele trends en ontwikkelingen in retail

Intervisie2018: actuele trends en ontwikkelingen in retail

Focusplaza organiseert op dinsdag 27 november Intervisie2018 in de DRU Cultuurfabriek Ulft. Deelnemers aan deze dag krijgen inzicht in de actuele trends en ontwikkelingen in de retail. Op het programma staan onder andere consumentengedrag, actuele best-practices uit binnen- en buitenland en speeddate-sessie. De hele dag staat in het teken van het uitwisselen...

Baaijens houdt Open huis in Oss

Baaijens houdt Open huis in Oss

Het Baaijens Open Event trekt deze dagen partners en klanten van het bedrijf naar bourgondisch Brabant. In Oss staan machines van de verschillende partners opgesteld. “Dat is het interessante van Baaijens, dat ze een keten van leveranciers hebben”, aldus Frederico van Inox Meccanica. Dit Italiaanse bedrijf produceert vulmachines voor vlees in elastische...