Ambachtelijke bakker maakt brood nog steeds te zout

Uit een meting van het Nederlands Bakkerij Centrum blijkt dat brood van de ambachtelijke bakker een stuk zouter is dan brood uit industriële bakkerijen. Gemiddeld zit het brood van ambachtelijke bakkers zelfs nog boven de wettelijke norm van maximaal 1,8 procent NaCl op de droge stof. Dat meldt het NVB.

De meting werd uitgevoerd op 502 verschillende broden van ambachtelijke en industriële bakkers en retailers. In totaal voldeed 15 procent van die broden niet aan de wettelijke norm van een zoutgehalte van 1,8 procent. Van de industriële broden voldeed 9 procent niet, maar van de ambachtelijke broden zat meer dan 40 procent boven de norm. Gemiddeld bevatten de ambachtelijke broden 1,84 procent zout. Bij de industriële broden zit het zoutpercentage gemiddeld op 1,61 procent, ruim onder de norm. Stokbroden, hard kleinbrood en zuurstofarmverpakt kleinbrood laten de hoogste waarden zien.

Weinig verbetering

Industrieel brood is sinds 2009 veel minder zout geworden, maar ambachtelijk brood blijft dus achter. De wettelijke norm voor het zoutgehalte in brood was in 2008 nog 2,5 procent en is in stappen verlaagd naar 1,8 procent in 2013. Het is niet voor het eerst dat het te hoge zoutgehalte van ambachtelijk brood wordt geconstateerd. In 2016 deed de Consumentenbond een kleinschalig onderzoek naar het zoutgehalte van ambachtelijk brood, waaruit ook al bleek dat bijna de helft van de broden zouter was dan wettelijk toegestaan.

Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij

De meting is uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij. Ondanks de teleurstellende cijfers bij ambachtelijke broden zegt de NVB blij te zijn met de resultaten. "Conclusie van de monitoring is dat de gehele sector (industrie en ambacht) met een gewogen gemiddelde van 1,64% zout op de droge stof ruim voldoet aan het Warenwetbesluit Meel en Brood."

Tabel: Resultaten tiende landelijke zoutmonitoring – Bron: NVB

   

 

Totaal

Industrie

Ambacht

Aantal monsters

502

400

102

 

Gewogen gemiddelde % NaCl op droge stof 

1,64

     

Gemiddelde % NaCl op droge stof

1,65

1,61

1,84

 

Gewogen gemiddelde natrium mg/100 g brood

407

     

Gemiddelde natrium mg/100 g brood

412

399

462

 

Totaal aantal monsters dat voldoet aan norm Schijf van Vijf ≤450mg natrium per 100g eindproduct (norm geldt alleen voor bruinbrood en volkoren)

416 (83%)

359 (90%)

57 (56%)

 

Gewogen gemiddelde zout g/100 g brood

1,02

     

Gemiddelde zout g/100 gram brood

1,03

1,00

1,15

 

Meer over
Lees ook
Overname Dobla door Italiaans bedrijf

Overname Dobla door Italiaans bedrijf

De Nederlandse chocolademaker Dobla is 2 oktober verkocht aan IRCA, een belangrijke Europese producent van chocolade en ingrediënten voor bakkerij, banket, ijs en horeca met het hoofdkantoor in Italië. Volgens het Financieel Dagblad hebben de Italianen er tussen de 150 en 200 miljoen Euro voor betaald. Overname Dobla Beide bedrijven hebben veel overeenkomsten...

De eerste editie van Amsterdam Food Week

De eerste editie van Amsterdam Food Week

Vandaag gaat de eerste editie van de Amsterdam Food Week van start. Van 1 tot en met 7 oktober komen chefs, ondernemers, onderzoekers, voedselrecensenten, bestuurders en talenten samen in het Food Center Amsterdam. Amsterdam Food Week Het programma van Amsterdam Food Week behandelt alle actuele onderwerpen in de foodscene. Van innovatie, duurzaamheid...

Kennisevent voor de foodindustrie

Kennisevent voor de foodindustrie

Foodindustrie Experts lanceert haar eerste kennisevent, op 8 november in Mereveld Zaal Koetshuis in Utrecht. Dit jaarlijks terugkerende event is exclusief voor ondernemers van foodproducerende bedrijven. De organiserende partners leveren elk een eigen specialisme op het gebied van wegen, bedrijfsnetwerken, verpakken, transport(planning), software, automatisering,...