De uitdaging van navulbare verpakkingen

Koffie weegschaal refill_unsplash

Met de opmars van verpakkingsvrije supermarkten wegen consumenten vaker zelf producten af. Welke stappen moeten fabrikanten zetten om consumenten te verzekeren dat ze de juiste prijs betalen voor de goederen die ze op de weegschaal leggen?

Nu supermarkten op zoek zijn naar manieren om duurzamer te worden en de hoeveelheid plastic verpakkingen te verminderen, raken zogenoemde refill-stations in trek. Deze stations geven consumenten de mogelijkheid om hun eigen bakjes te vullen met droge waren zoals pasta, muesli en noten.

Natuurlijk zijn zelfbedieningsweegschalen voor losse waren niets nieuws, maar deze werden tot nu toe vooral gebruikt voor fruit en groente. Nu de verpakkingsvrije producten zich uitbreiden, wordt het wegen ervan ook van groter belang. Certificatie van weegschalen zorgt ervoor dat fabrikanten aan de vraag naar accurate en betrouwbare weegschalen kunnen voldoen. Het Nederlands Meetinstituut (NMi) kan hierbij helpen.

Hoogwaardige controles

Het is NMi’s fundamentele rol als aangewezen instantie om ervoor te zorgen dat het gewicht dat door een machine wordt aangegeven – en de prijs die consumenten voor een product betalen – accuraat en eerlijk is.

De eerste stap hiervoor is het uitvoeren van een conformiteitscontrole op apparaten om vast te stellen of de eenheden volgens de specificatie van de fabrikant presteren. Dit houdt onder meer in dat er een softwaretest wordt uitgevoerd om erachter te komen of het apparaat de juiste gewichtsinformatie laat zien. NMi kan ook fabrikanten certificeren om hun eigen eerste verificaties uit te voeren.

Een belangrijk deel van de conformiteitscontroles vormt het vaststellen of een meetinstrument binnen de correcte, maximaal toegestane foutmargecategorie valt. Dat is nodig om zeker te weten en te garanderen dat het instrument accuraat werkt. Om dit te kunnen doen heb je de e-waarde nodig – waar het kleinste interval kan worden gebruikt om de prijs te berekenen die is gebaseerd op gewicht in commerciële transacties.

NMI helpt

Om de voordelen van verpakkingsvrije opties te maximaliseren, moeten dispensers en weegschalen het vertrouwen en de acceptatie van de consument hebben. Instanties als NMi spelen een essentiële rol in het ondersteunen van fabrikanten bij nauwkeurige weegapparatuur en de beste service aan consumenten.

Geen nieuws van EVMI meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag en donderdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief
Lees ook
KIDV publiceert factsheet over drankenkartons

KIDV publiceert factsheet over drankenkartons

Kennisinstituut Duurzaam Verpakken heeft een factsheet over drankenkartons gepubliceerd, met informatie over de inzameling, sortering en recycling van deze verpakkingen en welke duurzaamheidsaspecten daarbij een rol spelen. In deze factsheet wordt uitgelegd waarom drankenkartons volgende de KIDV de kwalificatie ‘redelijke recyclebaar’ hebben en wat...

Verpakkingen en landbouwplastic grote bronnen van microplastics

Verpakkingen en landbouwplastic grote bronnen van microplastics

Samen met autobanden zijn landbouwplastic en verpakkingen de grootste bronnen van microplastics. Dat blijkt uit een onderzoek van TNO. Het verbruik van verpakkingsplastic is in kilo’s veruit de grootste bron van plastic en daardoor een forse bron van microplastics, die in het water, op het land en op die manier in ons voedsel terechtkomen.

NEN zoekt experts voor geharmoniseerde normen verpakkingen en verpakkingsafval

NEN zoekt experts voor geharmoniseerde normen verpakkingen en verpakkingsafval

Het internationale technisch comité CEN TC/261 SC/4 ‘verpakkingen en het milieu’ is begonnen met een geharmoniseerde methodologie op te stellen voor ‘recycleerbare plastic verpakkingen’ in Europa. Daarom zoekt NEN verpakkingen-experts. Tegelijkertijd ondergaat ook de richtlijn 94/62/EG een revisie. In deze richtlijn staan de EU-regels met betrekking...

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren