De uitdaging van navulbare verpakkingen

Koffie weegschaal refill_unsplash

Met de opmars van verpakkingsvrije supermarkten wegen consumenten vaker zelf producten af. Welke stappen moeten fabrikanten zetten om consumenten te verzekeren dat ze de juiste prijs betalen voor de goederen die ze op de weegschaal leggen?

Nu supermarkten op zoek zijn naar manieren om duurzamer te worden en de hoeveelheid plastic verpakkingen te verminderen, raken zogenoemde refill-stations in trek. Deze stations geven consumenten de mogelijkheid om hun eigen bakjes te vullen met droge waren zoals pasta, muesli en noten.

Natuurlijk zijn zelfbedieningsweegschalen voor losse waren niets nieuws, maar deze werden tot nu toe vooral gebruikt voor fruit en groente. Nu de verpakkingsvrije producten zich uitbreiden, wordt het wegen ervan ook van groter belang. Certificatie van weegschalen zorgt ervoor dat fabrikanten aan de vraag naar accurate en betrouwbare weegschalen kunnen voldoen. Het Nederlands Meetinstituut (NMi) kan hierbij helpen.

Hoogwaardige controles

Het is NMi’s fundamentele rol als aangewezen instantie om ervoor te zorgen dat het gewicht dat door een machine wordt aangegeven – en de prijs die consumenten voor een product betalen – accuraat en eerlijk is.

De eerste stap hiervoor is het uitvoeren van een conformiteitscontrole op apparaten om vast te stellen of de eenheden volgens de specificatie van de fabrikant presteren. Dit houdt onder meer in dat er een softwaretest wordt uitgevoerd om erachter te komen of het apparaat de juiste gewichtsinformatie laat zien. NMi kan ook fabrikanten certificeren om hun eigen eerste verificaties uit te voeren.

Een belangrijk deel van de conformiteitscontroles vormt het vaststellen of een meetinstrument binnen de correcte, maximaal toegestane foutmargecategorie valt. Dat is nodig om zeker te weten en te garanderen dat het instrument accuraat werkt. Om dit te kunnen doen heb je de e-waarde nodig – waar het kleinste interval kan worden gebruikt om de prijs te berekenen die is gebaseerd op gewicht in commerciële transacties.

NMI helpt

Om de voordelen van verpakkingsvrije opties te maximaliseren, moeten dispensers en weegschalen het vertrouwen en de acceptatie van de consument hebben. Instanties als NMi spelen een essentiële rol in het ondersteunen van fabrikanten bij nauwkeurige weegapparatuur en de beste service aan consumenten.

Geen nieuws van EVMI meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag en donderdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief
Lees ook
Biobased verpakken

Biobased verpakken

Karin Molenveld van Wageningen Food & Biobased Research is stellig: de recyclage van kunststoffen is slechts een tussen-stap naar biobased kunststoffen. “We moeten weg van de olie, en aan biogrondstoffen, zoals zetmeel, is geen gebrek.”

Brand in loods van eierdozenfabrikant Huhtamaki

Brand in loods van eierdozenfabrikant Huhtamaki

Bij verpakkingsfabrikant Huhtamaki in Franeker is een loods met eierdozen afgebrand. Daarbij zijn miljoenen eierdozen vernietigd. De brand vond plaats in de vroege ochtend van 14 augustus.

Duurzame drinkrietjes bevatten vaak PFAS

Duurzame drinkrietjes bevatten vaak PFAS

Twee studenten biologie van de Universiteit Antwerpen onderzochten de mate van PFAS in drinkrietjes. Voor deze rietjes wordt vaak reclame gemaakt omwille van de 100% biologische afbreekbaarheid. De studenten onderzochten of deze rietjes wel echt duurzaam en biologisch afbreekbaar zijn.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren