De uitdaging van navulbare verpakkingen

Koffie weegschaal refill_unsplash

Met de opmars van verpakkingsvrije supermarkten wegen consumenten vaker zelf producten af. Welke stappen moeten fabrikanten zetten om consumenten te verzekeren dat ze de juiste prijs betalen voor de goederen die ze op de weegschaal leggen?

Nu supermarkten op zoek zijn naar manieren om duurzamer te worden en de hoeveelheid plastic verpakkingen te verminderen, raken zogenoemde refill-stations in trek. Deze stations geven consumenten de mogelijkheid om hun eigen bakjes te vullen met droge waren zoals pasta, muesli en noten.

Natuurlijk zijn zelfbedieningsweegschalen voor losse waren niets nieuws, maar deze werden tot nu toe vooral gebruikt voor fruit en groente. Nu de verpakkingsvrije producten zich uitbreiden, wordt het wegen ervan ook van groter belang. Certificatie van weegschalen zorgt ervoor dat fabrikanten aan de vraag naar accurate en betrouwbare weegschalen kunnen voldoen. Het Nederlands Meetinstituut (NMi) kan hierbij helpen.

Hoogwaardige controles

Het is NMi’s fundamentele rol als aangewezen instantie om ervoor te zorgen dat het gewicht dat door een machine wordt aangegeven – en de prijs die consumenten voor een product betalen – accuraat en eerlijk is.

De eerste stap hiervoor is het uitvoeren van een conformiteitscontrole op apparaten om vast te stellen of de eenheden volgens de specificatie van de fabrikant presteren. Dit houdt onder meer in dat er een softwaretest wordt uitgevoerd om erachter te komen of het apparaat de juiste gewichtsinformatie laat zien. NMi kan ook fabrikanten certificeren om hun eigen eerste verificaties uit te voeren.

Een belangrijk deel van de conformiteitscontroles vormt het vaststellen of een meetinstrument binnen de correcte, maximaal toegestane foutmargecategorie valt. Dat is nodig om zeker te weten en te garanderen dat het instrument accuraat werkt. Om dit te kunnen doen heb je de e-waarde nodig – waar het kleinste interval kan worden gebruikt om de prijs te berekenen die is gebaseerd op gewicht in commerciële transacties.

NMI helpt

Om de voordelen van verpakkingsvrije opties te maximaliseren, moeten dispensers en weegschalen het vertrouwen en de acceptatie van de consument hebben. Instanties als NMi spelen een essentiële rol in het ondersteunen van fabrikanten bij nauwkeurige weegapparatuur en de beste service aan consumenten.

Geen nieuws van EVMI meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag en donderdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief
Lees ook
Nieuwe iconen voor verduidelijking houdbaarheidsdatum

Nieuwe iconen voor verduidelijking houdbaarheidsdatum

De gewenste actie bij de Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT) is een heel andere dan bij Te Gebruiken Tot (TGT). Toch haalt een merendeel van de consumenten ze door elkaar. Daardoor gooien ze vaak producten weg die nog eetbaar zijn. Om het verschil tussen de twee houdbaarheidsdatums te verduidelijken, introduceert Samen Tegen Voedselverspilling twee iconen...

Landelijk innamesysteem statiegeldblikjes drie maanden vertraagd

Landelijk innamesysteem statiegeldblikjes drie maanden vertraagd

Vanwege een tekort aan grondstoffen en personeel is het landelijk dekkend innamesysteem voor statiegeldblikjes drie maanden niet gereed op 31 december. In plaats daarvan kunnen supermarkten drie maanden later, per 1 april, statiegeldblikjes innemen. Dat meldt Stichting Afvalfonds Verpakkingen.

Onderzoekers WUR geven verbeterpunten voor recycling van drankenkartons

Onderzoekers WUR geven verbeterpunten voor recycling van drankenkartons

In opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben onderzoekers van Wageningen University & Research het recyclingpercentage van drankenkartons in Nederland berekend. Dit percentage komt uit op 31% in 2020. De onderzoekers gaven ook inzicht in verbeterpunten, die het recyclingpercentage in het meest gunstige scenario kunnen verhogen...

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren