De Verspillingsfabriek krijgt Duurzame Dinsdag Prijs

EVMI_De Verspillingsfabriek

De Verspillingsfabriek won 4 september in Den Haag de Duurzame Dinsdag Prijs. De Duurzame Dinsdag Prijs is een sectoroverschrijdende prijs voor ideeën die betrekking hebben op een combinatie van de thema's: voedsel, mobiliteit, energie, techniek, sociale innovatie, groen of circulaire economie. Juryvoorzitter Maurits Groen: “De Verspillingsfabriek laat zien hoe je klein kunt beginnen en vervolgens kunt opschalen tot een prachtig project met veel impact. De jury is benieuwd naar de vervolgstappen!”

Duurzame Dinsdag Prijs

Eric Habraken, manager Foodservice en Foodretail bij De Verspillingsfabriek, is erg blij met de prijs: “We waren al trots op de nominatie, maar dit is natuurlijk helemaal fantastisch. Een echte bevestiging dat onze missie tegen voedselverspilling en de verspilling van talent wordt opgemerkt én gewaardeerd. En natuurlijk een prachtige opsteker voor het team, zij werken elke dag hard om onze groeiende groep van afnemers van smakelijke soepen en sauzen te voorzien.”

De Verspillingsfabriek

In 2016 startte Bob Hutten, directeur van Hutten, de Verspillingsfabriek  omdat hij iets wilde doen aan de enorme voedselverspilling in Nederland. Voor de producten van de fabriek worden 'geredde' groente gebruikt, groente die telers en versnijders anders weggooien. Hutten pakt niet alleen voedselverspilling aan, maar ook verspilling van talent. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt maken de soepen en sauzen van de Verspillingsfabriek.

Habraken: “Het is geen gemakkelijke weg waar we voor kiezen. Het aanbod aan misvormde, overrijpe en verkeerd gelabelde groenten is enorm. We werden vanaf het begin benaderd door partijen die mee wilden doen aan de voorkant. Maar het bleek een lastige puzzel om inzicht en overzicht te krijgen in de hoeveelheden reststromen en wanneer ze beschikbaar zijn. Want daarop moeten we plannen. Nu we twee jaar verder zijn hebben we daar veel in geleerd, lopen de processen en is de basis gelegd om grote volumes te kunnen produceren. Het aantal afnemers groeit nog steeds en we werken inmiddels met mooie organisaties samen, zoals Willem & Drees, Albron, Sligro, Bidfood, Stay Okay Hotels, Jumbo, Bakerstreet, La Place en Hema.

Duurzame Dinsdag

Al twintig jaar wordt op de éérste dinsdag van september Duurzame Dinsdag gevierd. Deze dag krijgen duurzame ideeën en initiatieven een podium in politiek Den Haag en wordt de Duurzame Dinsdag-koffer overhandigd aan het kabinet. Staatssecretaris Van Veldhoven nam deze koffer met maar liefst 359 ideeën en initiatieven in ontvangst. Daarnaast worden de beste initiatieven beloond met prijzen en worden er Duurzame Lintjes uitgereikt. Volkert Engelsman, nummer één van de Trouw Duurzame Top 100, sprak dit jaar de Duurzame Troonrede uit.

Lees ook
Duurzaam wordt bedrijfsstrategie

Duurzaam wordt bedrijfsstrategie

Duurzame en transparante voedselketens. Hoe is de stand van zaken en wat zijn de toekomstverwachtingen? Drie experts geven hun visie, elk vanuit hun eigen vakgebied. Aan het woord: Koen Boone (Wageningen Economic Research), Eelke Westra (Wageningen Food & Biobased Research) en prof. dr. John Grin, (Universiteit van Amsterdam). “Bedrijven gaan...

De zeven beloftes van Bonduelle

De zeven beloftes van Bonduelle

Bonduelle heeft als missie om met plantaardige voeding een betere toekomst te creëren. Deze missie is vertaald in zeven beloftes. De onderliggende doelstellingen moeten in 2025 zijn behaald. General manager Ilonka Audenaerde en innovation manager Friek van Helden leggen uit hoe ze dat nastreven. Waarom is dit het moment voor Bonduelle om deze...

Breed consortium voor hervorming voedselsysteem

Breed consortium voor hervorming voedselsysteem

Onder de vlag van de Nationale Wetenschapsagenda start een breed consortium van 30 wetenschappers uit het wo en hbo samen met een groot aantal bedrijven, NGO’s en innovatieve netwerken met het driejarige programma ‘Transitie naar een duurzaam voedselsysteem’.